David Hampl
1 srpna, 2022
, ,

Chcete si upéct neuvěřitelně lahodnou čokoládovou roládu s jemným jogurtovým krémem? Tato roláda se při rolování nezlomí a nepopraská, pokud znáte jednoduchý trik. Snadno si podmaní každou návštěvu a neudělá ostudu ani na slavnostní tabuli. Příprava je poměrně jednoduchá. Co budete potřebovat? Na těsto si připravte:

Ingredience na těsto a krém:

  • 4 vejce
  • 100 g cukru
  • 90 g mouky
  • 20 g kakaa
  • 30 ml vody
  • 0,5 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžičku vanilkového cukru
  • Špetku soli

Na krém pak budete potřebovat:

  • 350 g jogurtu nebo zakysané smetany
  • vejce
  • 100 g cukru
  • 30 g másla
  • 15 g mouky
  • 15 g škrobu
  • lžičku vanilkového cukru
  • 3 lžíce džemu
  • něco na namáčení (sirup, mléko nebo silná káva).

Troubu si předehřejte na 200 stupňů a plech vyložte pečicím papírem. Pak začněte připravovat těsto.

Do misky rozklepněte 4 vejce a přidejte špetku soli.

https://plyashka.com/

Vyšlehejte do světlé pěny.

https://plyashka.com/

Přidejte lžičku vanilkového cukru a postupně přidávejte i klasický bílý cukr.

https://plyashka.com/

Šlehejte dalších 10 minut. Hmota by měla být vzdušná a nadýchaná.

https://plyashka.com/

Trik je v tom do výsledného těsta nalít dvě polévkové lžíce vody a jemně promíchat metličkou, pak bude roláda pružnější a nezačne praskat.

https://plyashka.com/

Pečte asi 10 minut

Mouku smíchejte s kakaem a práškem do pečiva. Ve třech dávkách přidávejte k rozšlehaným vejcím.

https://plyashka.com/

Těsto přitom míchejte metličkou zdola nahoru.

https://plyashka.com/

Hotové těsto přelijte na plech vyložený pečicím papírem a rozetřete do rovnoměrně vrstvě.

https://plyashka.com/

Pečte v předehřáté troubě asi 8 až 10 minut. Upečené těsto bude při stlačení prstem uprostřed trochu pružit.

https://plyashka.com/

Hotový plát těsta nechte dvě minuty chladnout, poté jej otočte na nový pečicí papír a papír, na kterém se pekl, opatrně odstraňte. Nechte těsto úplně vychladnout a mezitím si připravte krém.

https://plyashka.com/

V hrnci smíchejte cukr, škrob a mouku.

https://plyashka.com/

Přidejte jedno vejce a dobře promíchejte metličkou.

https://plyashka.com/

Pak přidejte jogurt nebo zakysanou smetanu a míchejte do homogenní hmoty.

https://plyashka.com/

Čím hustší jogurt, tím lepší bude krém.

https://plyashka.com/

Uvařte krém

Plotýnku zapněte na střední plamen a za stálého míchání počkejte, až smetana zhoustne a provaří se. Jakmile začne smetana na dně houstnout, zvyšte plamen a přiveďte krém k varu. Když se objeví první bublinky, za stálého míchání vařte další minutu, aby se mouka a škrob dobře provařily a stáhněte z ohně.

https://plyashka.com/

Do horké směsi přidejte lžičku vanilkového cukru, případně špetku vanilinu, a 30 g másla.

https://plyashka.com/

Dobře promíchejte, dokud směs nebude zcela hladká.

https://plyashka.com/

Zakryjte potravinářskou folií. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

https://plyashka.com/

Poté plát těsta trochu navlhčete a potřete rovnoměrně tenkou vrstvou libovolného džemu.

https://plyashka.com/

Na džem pak naneste vychladlý krém.

https://plyashka.com/

Roládu pevně srolujte pomocí pečicího papíru, obalte folií (případně pečicím papírem) a dejte minimálně na hodinu do lednice rozležet.

https://plyashka.com/

Roládu můžete ozdobit rozpuštěnou čokoládou a strouhaným kokosem.

https://plyashka.com/
https://plyashka.com/

Zdroj: plyashka.com

Sdílejte článek