Hitem léta z hlediska ovoce je bezesporu meloun. Málokoho by ale asi napadlo, že z něj lze připravit i vynikající marmeládu, která vydrží uskladněná celý rok. Pokud ji samozřejmě dřív nespotřebujete do dezertů nebo na pečivo. Jak si takovou marmeládu připravit a co budete potřebovat? Je to velmi jednoduché.
Co si připravit?
- 1 kg zralého melounu
- 4 lžíce citronové šťávy
- 2 dl pomerančové šťávy
- 50 dkg želírovacího cukru (3:1)
Dále budete k přípravě marmelády potřebovat tyčový mixér, větší hrnec, vařečku, sterilní sklenici s víčkem, naběračku a nálevku. Stejně tak se vám bude hodit košík s teplou dekou a novinami na sušení. Dá se ale použít i chladicí taška. Meloun nakrájejte na kousky a zbavte ho všech semínek, ta se do marmelády nehodí.
Meloun přelijte šťávou z pomeranče a citronu. Rozmixujte tyčovým mixérem, ale nechte v marmeládě i nějaké větší kousky. Přidejte cukr a za stálého míchání přiveďte na mírném ohni k varu. Vařte asi 4 až 5 minut. Nalijte pomocí nálevky do zavařovací sklenice vypláchnuté horkou vodou nebo jinak sterilizované. Přikryjte víčkem, okraje musí být čisté.
Pečlivě marmeládu zavařte
Marmeládu vařte ve větším hrnci na mírném ohni. Po uvaření pevně zavíčkujte a postavte dnem vzhůru, aby víčko dobře přilnulo. Vše si připravte ještě před pracovním procesem, abyste nemuseli něco hledat. Sterilizovat sklenice lze v mikrovlnné troubě, ale také v myčce na nádobí, záleží, co vám nejvíc vyhovuje.
Marmeláda vydrží uskladněná asi jeden rok. Proto je třeba věnovat napařování velký pozor a nechat sklenice po zavaření dobře vychladnout, než je umístíte do sklepa nebo do spíže. Podle původního receptu by se do marmelády mělo na konci vaření přimíchat 5 dkg nastrouhané hořké čokolády, která zvýrazní chuť, avšak vzhledem k obsahu oleje také výrazně snižuje trvanlivost. Pokud plánujete marmeládu delší dobu skladovat, nepřidávejte ji.
Zdroj: hobbikert.hu