David Hampl
1 srpna, 2022
, ,

Hitem léta z hlediska ovoce je bezesporu meloun. Málokoho by ale asi napadlo, že z něj lze připravit i vynikající marmeládu, která vydrží uskladněná celý rok. Pokud ji samozřejmě dřív nespotřebujete do dezertů nebo na pečivo. Jak si takovou marmeládu připravit a co budete potřebovat? Je to velmi jednoduché.

Co si připravit?

  • 1 kg zralého melounu
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • 2 dl pomerančové šťávy
  • 50 dkg želírovacího cukru (3:1)
https://hobbikert.hu/

Dále budete k přípravě marmelády potřebovat tyčový mixér, větší hrnec, vařečku, sterilní sklenici s víčkem, naběračku a nálevku. Stejně tak se vám bude hodit košík s teplou dekou a novinami na sušení. Dá se ale použít i chladicí taška. Meloun nakrájejte na kousky a zbavte ho všech semínek, ta se do marmelády nehodí.

Meloun přelijte šťávou z pomeranče a citronu. Rozmixujte tyčovým mixérem, ale nechte v marmeládě i nějaké větší kousky. Přidejte cukr a za stálého míchání přiveďte na mírném ohni k varu. Vařte asi 4 až 5 minut. Nalijte pomocí nálevky do zavařovací sklenice vypláchnuté horkou vodou nebo jinak sterilizované. Přikryjte víčkem, okraje musí být čisté.

https://hobbikert.hu/

Pečlivě marmeládu zavařte

Marmeládu vařte ve větším hrnci na mírném ohni. Po uvaření pevně zavíčkujte a postavte dnem vzhůru, aby víčko dobře přilnulo. Vše si připravte ještě před pracovním procesem, abyste nemuseli něco hledat. Sterilizovat sklenice lze v mikrovlnné troubě, ale také v myčce na nádobí, záleží, co vám nejvíc vyhovuje.

https://hobbikert.hu/

Marmeláda vydrží uskladněná asi jeden rok. Proto je třeba věnovat napařování velký pozor a nechat sklenice po zavaření dobře vychladnout, než je umístíte do sklepa nebo do spíže. Podle původního receptu by se do marmelády mělo na konci vaření přimíchat 5 dkg nastrouhané hořké čokolády, která zvýrazní chuť, avšak vzhledem k obsahu oleje také výrazně snižuje trvanlivost. Pokud plánujete marmeládu delší dobu skladovat, nepřidávejte ji.

Zdroj: hobbikert.hu

Sdílejte článek