Hitem léta z hlediska ovoce je bezesporu meloun. Málokoho by ale asi napadlo, že z něj lze připravit i vynikající marmeládu, která vydrží uskladněná celý rok. Pokud ji samozřejmě dřív nespotřebujete do dezertů nebo na pečivo. Jak si takovou marmeládu připravit a co budete potřebovat? Je to velmi jednoduché.
Co si připravit?
- 1 kg zralého melounu
- 4 lžíce citronové šťávy
- 2 dl pomerančové šťávy
- 50 dkg želírovacího cukru (3:1)
Dále budete k přípravě marmelády potřebovat tyčový mixér, větší hrnec, vařečku, sterilní sklenici s víčkem, naběračku a nálevku. Stejně tak se vám bude hodit košík s teplou dekou a novinami na sušení. Dá se ale použít i chladicí taška. Meloun nakrájejte na kousky a zbavte ho všech semínek, ta se do marmelády nehodí.
Meloun přelijte šťávou z pomeranče a citronu. Rozmixujte tyčovým mixérem, ale nechte v marmeládě i nějaké větší kousky. Přidejte cukr a za stálého míchání přiveďte na mírném ohni k varu. Vařte asi 4 až 5 minut. Nalijte pomocí nálevky do zavařovací sklenice vypláchnuté horkou vodou nebo jinak sterilizované. Přikryjte víčkem, okraje musí být čisté.
Čtěte také: Jak udělat ty nejlepší palačinky?
Pečlivě marmeládu zavařte
Marmeládu vařte ve větším hrnci na mírném ohni. Po uvaření pevně zavíčkujte a postavte dnem vzhůru, aby víčko dobře přilnulo. Vše si připravte ještě před pracovním procesem, abyste nemuseli něco hledat. Sterilizovat sklenice lze v mikrovlnné troubě, ale také v myčce na nádobí, záleží, co vám nejvíc vyhovuje.
Marmeláda vydrží uskladněná asi jeden rok. Proto je třeba věnovat napařování velký pozor a nechat sklenice po zavaření dobře vychladnout, než je umístíte do sklepa nebo do spíže. Podle původního receptu by se do marmelády mělo na konci vaření přimíchat 5 dkg nastrouhané hořké čokolády, která zvýrazní chuť, avšak vzhledem k obsahu oleje také výrazně snižuje trvanlivost. Pokud plánujete marmeládu delší dobu skladovat, nepřidávejte ji.
Zdroj: hobbikert.hu