Domácí sušenky vždy chutnají mnohem lépe než kupované. Navíc si do nich můžete přidat jen tolik cukru, kolik chcete. Jejich chuť je lahodná, příprava netrvá dlouho a vypadají krásně. Navíc provoní celý dům vůní vanilky. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a nebudete litovat. Vychutnají si je nejen děti, ale také dospělí a budete mít dokonalou svačinku pro návštěvy ke kávě nebo čaji.
Co budete potřebovat?
Na sušenkové těsto budete potřebovat 300 gramů pšeničné mouky, 250 gramů másla, 150 gramů moučkového cukru, 3 vanilkové pudinky, 2 lžíce rumu a 2 vaječné žloutky. Pšeničná mouka je mnohem zdravější než klasická (bílá) mouka a chová se také trochu jinak při pečení. Rozhodně byste ji proto neměli zaměňovat za jiný druh a použít mouku pšeničnou. Na náplň budete potřebovat nutellu, džem nebo marmeládu podle vlastního výběru a chuti.
Pracovní postup
Do hluboké mísy vložte mouku. Přidejte práškový pudink a promíchejte. Přidejte měkké máslo, rum a žloutky. Vše míchejte, dokud nezískáte dokonale hladké a homogenní těsto. Poté těsto vložte do lednice. Jakmile bude těsto studené, můžete s ním začít pracovat. Na pracovní ploše ho vyválejte na tloušťku 3-4 milimetry a pomocí formiček na cukroví nebo sklenicí vykrájejte své oblíbené tvary. Poté si připravte plech a vyložte ho pečicím papírem.
Troubu předehřejte na 180 stupňů a pečte připravené sušenky po dobu 8-10 minut. Poté sušenky vyndejte z trouby a nechte je zcela vychladnout. Až budou mít pokojovou teplotu, můžete je potřít vrstvou nutelly nebo marmelády a přiklopit na ně druhou sušenku (jako linecké cukroví).
Přes noc nechte sušenky na stole nebo kuchyňské lince a druhý den je můžete vložit do vhodné nádoby. Ideální budou k čaji nebo kávě a vychutnat si je můžete také jako malou svačinku. Sušenky si můžete vždy vychutnat s jinou náplní, anebo je nechat bez náplně. I tak budou chutnat úžasně!
Zdroj: kulinarnababcia.pl