Jak si připravit pikantní nakládané švestky na zimu? Podle tohoto receptu to bude velmi jednoduché. Švestky budou chutnat skvělé, a to dokonce bez sterilizace. Navíc si je uděláte v marinádě, které přes zimní měsíce neodoláte. Jak na to? Ukážeme si postup krok za krokem.
Co budete na nakládané švestky potřebovat?
Tento recept si uložíte a už nikdy nebudete na nakládání švestek používat jiný. A co budete potřebovat k přípravě švestek?
- 4 – 4,5 kg silných švestek (kvalitní, nejlépe bio)
- 40 kousků hřebíčku
- 20 kuliček nového koření
- Přidat můžete koňak podle chuti
Budete potřebovat také marinádu, kterou budete naložené švestky polévat. Na tu si připravte:
- 2 l vody
- 1 kg cukru
- 240 ml 9% octa (360 ml 6% jablečného nebo vinného octa)
- 1 lžičku skořice
Na naložení budete potřebovat asi deset sklenic, každá by měla mít objem 0,7 litru. A už se můžete pustit do samotné přípravy. Nejdříve si připravte švestky.
Můžete je do sklenic dávat celé, nebo je rozpůlit. Nezapomeňte je také umýt.
Na dno sklenice dejte několik kuliček nového koření, dva kousky hřebíčku a nakonec dejte švestky až po okraj. Pokud se rozhodnete plnit sklenici polovinami švestek, odstraňte z nich pecku.
Jak uděláte lahodnou marinádu?
Jestliže chcete, aby švestky nejen dobře chutnaly, ale také vypadaly, můžete si k tomu pomoci malým trikem. Ještě před naložením je zalijte vroucí vodou a chvíli počkejte – jestli praskne slupka, bude lepší švestky použít k výrobě omáčky. Pokud se slupka udrží neporušená, můžete švestky použít k nakládání. Švestky ve sklenici zalijte horkou vodou, a nechte přikryté víčky pět minut stát. Poté vodu vylijte nebo ji použijte k vaření marinády.
Do dvou litrů vody ze švestek přidejte kilogram cukru a také ocet. Nakonec můžete přidat ještě lžičku skořice, pokud ji máte rádi. Vařte 2-3 minuty a mezitím můžete ke švestkám přidat koňak. Budou pak pikantní a plné chuti.
Marinádu pak nalijte ke švestkám, uzavřete víčky a nechte vychladnout dnem vzhůru.
Zdroj: plyashka.com