Udělejte si zásoby nakládaných švestek

Jak si připravit pikantní nakládané švestky na zimu? Podle tohoto receptu to bude velmi jednoduché. Švestky budou chutnat skvělé, a to dokonce bez sterilizace. Navíc si je uděláte v marinádě, které přes zimní měsíce neodoláte. Jak na to? Ukážeme si postup krok za krokem.

Co budete na nakládané švestky potřebovat?

Tento recept si uložíte a už nikdy nebudete na nakládání švestek používat jiný. A co budete potřebovat k přípravě švestek?

  • 4 – 4,5 kg silných švestek (kvalitní, nejlépe bio)
  • 40 kousků hřebíčku
  • 20 kuliček nového koření
  • Přidat můžete koňak podle chuti

Budete potřebovat také marinádu, kterou budete naložené švestky polévat. Na tu si připravte:

Čtěte také: Rychlá a lahodná večeře z několika základních ingrediencí

  • 2 l vody
  • 1 kg cukru
  • 240 ml 9% octa (360 ml 6% jablečného nebo vinného octa)
  • 1 lžičku skořice

Na naložení budete potřebovat asi deset sklenic, každá by měla mít objem 0,7 litru. A už se můžete pustit do samotné přípravy. Nejdříve si připravte švestky.

https://plyashka.com/

Můžete je do sklenic dávat celé, nebo je rozpůlit. Nezapomeňte je také umýt.

https://plyashka.com/

Na dno sklenice dejte několik kuliček nového koření, dva kousky hřebíčku a nakonec dejte švestky až po okraj. Pokud se rozhodnete plnit sklenici polovinami švestek, odstraňte z nich pecku.

https://plyashka.com/

Jak uděláte lahodnou marinádu?

Jestliže chcete, aby švestky nejen dobře chutnaly, ale také vypadaly, můžete si k tomu pomoci malým trikem. Ještě před naložením je zalijte vroucí vodou a chvíli počkejte – jestli praskne slupka, bude lepší švestky použít k výrobě omáčky. Pokud se slupka udrží neporušená, můžete švestky použít k nakládání. Švestky ve sklenici zalijte horkou vodou, a nechte přikryté víčky pět minut stát. Poté vodu vylijte nebo ji použijte k vaření marinády.

https://plyashka.com/

Do dvou litrů vody ze švestek přidejte kilogram cukru a také ocet. Nakonec můžete přidat ještě lžičku skořice, pokud ji máte rádi. Vařte 2-3 minuty a mezitím můžete ke švestkám přidat koňak. Budou pak pikantní a plné chuti.

https://plyashka.com/

Marinádu pak nalijte ke švestkám, uzavřete víčky a nechte vychladnout dnem vzhůru.

https://plyashka.com/

Zdroj: plyashka.com