Domácí pečivo vždy chutná mnohem lépe, než kupované. Navíc vás vyjde mnohem levněji, když si připravíte vynikající pečivo doma. Sladké copy připomínají tradiční vánočku a jsou úžasnou snídaní pro děti i dospělé. Dnes se podíváme na jednoduchý recept, díky kterému si vychutnáte křehké a jemné pečivo. Uvidíte, že celá rodina bude nadšená, když jim připravíte tyto krásné copy.
Co budete potřebovat?
Na přípravu tohoto pečiva si připravte klasický hrnek a nemusíte ani používat váhu. Potřebovat budete 4 hrnky mouky (500 gramů), špetku soli, 1 hrnek vlažného mléka (250 ml), ½ kostky čerstvého droždí (25 gramů) nebo 1 balíček droždí v prášku, ½ kostky rozpuštěného másla (50 gramů), 1 balíček vanilkového cukru, ¼ hrnku krupicového cukru (125 gramů) a 4 žloutky. Do těsta potřebujete 2 žloutky a potom 2 žloutky na potření těsta před pečením.
Pracovní postup
Do hluboké mísy nasypte mouku, cukr, droždí, vanilkový cukr a špetku soli. Poté přidejte dva žloutky, rozpuštěné a vychladlé máslo a mléko. Nyní začne ta špinavá práce, protože musíte z těchto surovin vytvořit těsto. Začněte s hnětením rukama a pokračujte, dokud nebudete mít homogenní těsto. Mísu zakryjte potravinářskou fólií a nechte odpočívat na teplém místě po dobu 60 minut. Pracovní plochu zasypte moukou a vyklopte na ni připravené těsto.
Rozdělte ho na dvě stejné části a každou část na další tři stejné části. Z každého těsta vytvořte kuličku. Zakryjte látkovou utěrkou a nechte odpočívat dalších 10 minut.
Z každé kuličky udělejte váleček, ze kterého se stane jedna část copu. Zakryjte a nechte odpočívat dalších 10 minut. Potom vždy ze tří válečků zapleťte copánek.
Vyložte plech pečicím papírem a položte na něj dva copánky, které vám vznikly. Potřete oba rozšlehanými žloutky.
Pečte na 180 stupňů 25-30 minut.
Přejeme hodně štěstí a dobrou chuť!
Zdroj: ketkes.com