Ingredience na těsto:
- 1 lžička droždí
- 1,5 dl mléka
- 1 lžička cukru
- 25 dkg polohrubé mouky
- 1 špetka soli
- 1 ks žloutek
- 0,25 ks citrónová kůra
- 3 polévkové lžíce máslo
Ingredience na náplň
- 13 dkg hustých švestkových povidel
- 1 polévková lžíce rumu
Ingredience na vanilkový extrakt:
- Pro vanilkový extrakt:
- 4 dl mléko
- 2 ks žloutek
- 1 lžička vanilkový cukr
- 2 polévkové lžíce moučkový cukr
- 1 polévková lžíce škrob
- 1 špetka sůl
Navrch:
- rozpuštěné máslo
- 5 dkg mletého máku
- 1 polévková lžíce moučkového cukru
Postup:
Začneme tím, že rozmícháme cukr ve vlažném mléce a následně přidáme prášek do pečiva. Poté přimícháme mouku, sůl, žloutek a nastrouhanou citronovou kůru, abychom vytvořili hladké těsto. To necháme kynout na teplém místě po dobu 45 minut. Po vykynutí těsta rozdělíme na osm stejných dílů a každý z nich zploštíme dlaní.
Pro náplň smícháme povidla s rumem a tuto směs roztíráme uprostřed těchto dílů těsta, které poté tvarujeme do kuliček a potřeme je rozpuštěným máslem.
Připravíme si napařovač: Do hrnce dáme trochu vody na vaření a na dno vložíme čistou látkovou plenu, kterou zavážeme provázkem. Na tuto připravenou podložku položíme knedlíky, přikryjeme dalším hrncem a necháme vařit přibližně 15 minut ve vzniklé páře.
Během vaření knedlíků připravíme sodovou polevu: Smícháme všechny ingredience a za stálého míchání přivedeme k varu. Tuto ještě teplou směs nalijeme na talíř.
Hotové knedlíky potřeme trochou rozpuštěného másla, přeneseme je na plech a posypeme moučkovým cukrem.