Germknödel aneb výborný knedlíček s vanilkovým extraktem a mákem

Ingredience na těsto:

  • 1 lžička droždí
  • 1,5 dl mléka
  • 1 lžička cukru
  • 25 dkg polohrubé mouky
  • 1 špetka soli
  • 1 ks žloutek
  • 0,25 ks citrónová kůra
  • 3 polévkové lžíce máslo

Ingredience na náplň

  • 13 dkg hustých švestkových povidel
  • 1 polévková lžíce rumu

Ingredience na vanilkový extrakt:

  • Pro vanilkový extrakt:
  • 4 dl mléko
  • 2 ks žloutek
  • 1 lžička vanilkový cukr
  • 2 polévkové lžíce moučkový cukr
  • 1 polévková lžíce škrob
  • 1 špetka sůl

Navrch:

  • rozpuštěné máslo
  • 5 dkg mletého máku
  • 1 polévková lžíce moučkového cukru

Postup:

Začneme tím, že rozmícháme cukr ve vlažném mléce a následně přidáme prášek do pečiva. Poté přimícháme mouku, sůl, žloutek a nastrouhanou citronovou kůru, abychom vytvořili hladké těsto. To necháme kynout na teplém místě po dobu 45 minut. Po vykynutí těsta rozdělíme na osm stejných dílů a každý z nich zploštíme dlaní.

Pro náplň smícháme povidla s rumem a tuto směs roztíráme uprostřed těchto dílů těsta, které poté tvarujeme do kuliček a potřeme je rozpuštěným máslem.

Připravíme si napařovač: Do hrnce dáme trochu vody na vaření a na dno vložíme čistou látkovou plenu, kterou zavážeme provázkem. Na tuto připravenou podložku položíme knedlíky, přikryjeme dalším hrncem a necháme vařit přibližně 15 minut ve vzniklé páře.

Čtěte také: Košíčky s ořechovou pěnou budete mít hotové za půl hodiny!

Během vaření knedlíků připravíme sodovou polevu: Smícháme všechny ingredience a za stálého míchání přivedeme k varu. Tuto ještě teplou směs nalijeme na talíř.

Hotové knedlíky potřeme trochou rozpuštěného másla, přeneseme je na plech a posypeme moučkovým cukrem.

Videorecept