Reklama
Staročeská zelňačka s klobásou
Tato stará česká specialita spojuje kysané zelí, brambory a paprikovou klobásu do lahodné polévky, která zahřeje tělo i duši.
Ingredience:
- 500 g kysaného zelí
 - 2 nožičky oblíbené paprikové klobásy
 - 2 velké brambory
 - 1 středně velká cibule
 - 1 l silného hovězího vývaru
 - 1 lžička celého kmínu
 - 2 malé větvičky čerstvého tymiánu nebo ½ lžičky sušeného
 - 1 lžička mleté uzené papriky
 - 2 celé bobkové listy
 - 5 kuliček nového koření
 - 3 celé kuličky barevného pepře
 - Trocha oleje nebo sádla
 
Reklama
Na jíšku:
- 1 lžíce másla
 - 1 lžíce hladké mouky
 
Dokončení:
- Zakysaná smetana
 - Hladkolistá petržel
 
Postup:
- Brambory nakrájejte na menší kostičky a vařte s kmínem v rendlíku, dokud nezměknou. Poté vypněte plamen a nechte je ve vodě odpočívat.
 - Sceďte zelí, propláchněte ho pod tekoucí vodou a nakrájejte na asi centimetrové kusy. Dejte zelí do hrnce a přidejte celé koření (bobkový list, tymián, nové koření a pepř zabalený v gázě nebo do sítka). Zalijte vývarem a nechte dusit asi 30 minut.
 - Mezitím nakrájejte cibuli a klobásu. Na pánvi začněte restovat klobásu a poté přidejte cibuli. Přidejte trochu oleje nebo sádla, pokud je potřeba. Přidejte uzenou papriku a nechte provonět. Měli byste získat zlatavou cibulku a vypečenou klobásu.
 - Až zelí změkne, vyjměte sítko s kořením. Přidejte klobásku a vařené brambory do zelí. Nechte pět minut povařit, aby se chutě propojily.
 - Na pánvi od klobásy si připravte jíšku. Rozehřejte máslo, přidejte mouku a míchejte, dokud nevznikne hladká směs bez hrudek.
 - Dochucení polévky podle chuti solí, pepřem a dalšími kořením. Při podávání ozdobte polévku zakysanou smetanou, čerstvě mletým pepřem a nasekanou petrželkou.
 
Zdroj: babiccinavolba.cz
Reklama