Korpus:
- 4 velká vejce
- 140 g cukru
- 140 g mouky
- 20 g kakaa
- 50 ml oleje
- 50 ml vody
- 5 g prášku do pečiva
- 100 g vykostěných třešní
Krém:
- 150 g hořké čokolády
- 200 g másla (s 82% tuku)
- 300 ml mléka
- 30 g škrobu
- 10 g kakaa
- 100 g vanilkového moučkového cukru
Poleva:
- 220 g hořké čokolády
- 50 g másla
Na ozdobu:
- 12 celých třešní
Postup přípravy:
- Příprava korpusu: Nejdříve oddělíme žloutky od bílků. V misce s žloutky smícháme cukr, postupně přidáváme vodu, olej, kakao a vše důkladně promícháme. V jiné misce smícháme mouku s práškem do pečiva. Bílky s trochou soli vyšleháme do tuhé pěny.
- Pomalu přidáme směs žloutků k bílkům, opatrně promícháme, aby vzduch z bílků zůstal zachován, a následně přidáme mouku. Na závěr přimícháme vykostěné třešně.
- Příprava formy a pečení: Dortovou formu o průměru 25 cm vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem. Nalijeme do ní připravené těsto a pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 25-30 minut. Ověříme špejlí, jestli je korpus upečený, a necháme ho vychladnout ve formě.
- Příprava krému: Smícháme mléko s škrobem, částí cukru, kakaem a čokoládou, necháme zahřát na mírném ohni za stálého míchání, dokud krém nezhoustne. Necháme vychladnout.
- Vymícháme máslo s druhou částí cukru, dokud nevznikne pěna a cukr se rozpustí. Postupně přidáme vychlazený krém a mícháme, dokud nevznikne hladký krém.
- Příprava polevy: Čokoládu s máslem rozpustíme ve vodní lázni. Po rozpuštění odstavíme a necháme vychladnout.
- Sestavení dortu: Korpus vyjmeme z formy, odstraníme pečicí papír a pomocí dobře nabroušeného nože upravíme vrchní část dortu, aby byl kulatý a rovný. Následně vrátíme odříznutý kus zpět do formy.
- Na korpus naneseme krém a rovnoměrně ho rozetřeme. Na krém nalijeme vychlazenou polevu a opět ji rozetřeme.
- Dokončení: Dort ozdobíme zbylým krémem a vytvoříme drobné dekorace pomocí cukrářského sáčku.
Reklama