Polévky jsou úžasným způsobem, jak se během zimních měsíců zahřát a doplnit do svého těla mnoho vitamínů, minerálů a živin. Když do ní přidáte masové kuličky, získáte velmi vyvážené jídlo plné zeleniny i proteinů. Dnes vám představíme polévku, kterou budete milovat a hlavně v chladných dnech si ji budete připravovat pravidelně.
Co budete potřebovat?
Na přípravě této polévky není nic složitého. Jestli máte rádi ve své polévce pořádný kousek masa, bude vám zaručeně chutnat. V první řadě se ale podíváme, co budete potřebovat:
- mrkev – 500 gramů,
- kořenová petržel – 1 ks,
- cibule – 2 ks,
- voda – 3 litry,
- sůl – podle chuti,
- mleté maso – 1 kg,
- rýže – 150 gramů,
- vejce – 2 ks,
- petrželka – podle chuti,
- mletý černý pepř – podle chuti,
- oblíbené koření – podle chuti,
- brambory – 200 gramů,
- zelené fazolky – 200 gramů,
- květák – 150 gramů,
- zakysaná smetana nebo jogurt – 250 gramů,
- žloutky – 2 ks.
Pracovní postup
Mrkev, kořenovou petržel a 1 cibuli nastrouhejte na struhadle. Do hrnce nalijte trochu oleje a zeleninu restujte po dobu 2-3 minut. Zalijte zeleninu vodou a dochuťte solí. Zakryjte poklicí a nechte ji vařit. Mezitím si připravte masové kuličky. V hluboké míse smíchejte mleté maso (vepřové nebo mix), syrovou rýži, 1 cibuli nakrájenou najemno, nasekanou petrželku, sůl, pepř, své oblíbené koření a vejce. Všechno rukama promíchejte, dokud se suroviny nespojí.
Potom z masa vytvarujte středně velké masové kuličky. Mezitím se vám jistě začala vařit voda se zeleninou. Masové kuličky vložte do vroucí vody. Přidejte nakrájené brambory (bez slupky), zelené fazolky a květák nakrájený na středně velké kusy. Vše promíchejte a zakryjte pokličkou. Vařte po dobu 30 minut na střední teplotu. Poté přidejte další nasekanou petrželku. V misce smíchejte zakysanou smetanu, dva žloutky a jednu naběračku polévky. Nakonec tuto směs nalijte do polévky, promíchejte a můžete podávat.
Zdroj: ketkes.com