Zeleninová polévka s masovými kuličkami je ideální na chladné dny

Polévky jsou úžasným způsobem, jak se během zimních měsíců zahřát a doplnit do svého těla mnoho vitamínů, minerálů a živin. Když do ní přidáte masové kuličky, získáte velmi vyvážené jídlo plné zeleniny i proteinů. Dnes vám představíme polévku, kterou budete milovat a hlavně v chladných dnech si ji budete připravovat pravidelně.

Co budete potřebovat?

Na přípravě této polévky není nic složitého. Jestli máte rádi ve své polévce pořádný kousek masa, bude vám zaručeně chutnat. V první řadě se ale podíváme, co budete potřebovat:

  • mrkev – 500 gramů,
  • kořenová petržel – 1 ks,
  • cibule – 2 ks,
  • voda – 3 litry,
  • sůl – podle chuti,
  • mleté maso – 1 kg,
  • rýže – 150 gramů,
  • vejce – 2 ks,
  • petrželka – podle chuti,
  • mletý černý pepř – podle chuti,
  • oblíbené koření – podle chuti,
  • brambory – 200 gramů,
  • zelené fazolky – 200 gramů,
  • květák – 150 gramů,
  • zakysaná smetana nebo jogurt – 250 gramů,
  • žloutky – 2 ks.
shutterstock.com

Pracovní postup

Mrkev, kořenovou petržel a 1 cibuli nastrouhejte na struhadle. Do hrnce nalijte trochu oleje a zeleninu restujte po dobu 2-3 minut. Zalijte zeleninu vodou a dochuťte solí. Zakryjte poklicí a nechte ji vařit. Mezitím si připravte masové kuličky. V hluboké míse smíchejte mleté maso (vepřové nebo mix), syrovou rýži, 1 cibuli nakrájenou najemno, nasekanou petrželku, sůl, pepř, své oblíbené koření a vejce. Všechno rukama promíchejte, dokud se suroviny nespojí.

Čtěte také: Už vás nebaví klasické cukroví? Vyzkoušejte úžasnou ořechovou roládu s čokoládou!

Potom z masa vytvarujte středně velké masové kuličky. Mezitím se vám jistě začala vařit voda se zeleninou. Masové kuličky vložte do vroucí vody. Přidejte nakrájené brambory (bez slupky), zelené fazolky a květák nakrájený na středně velké kusy. Vše promíchejte a zakryjte pokličkou. Vařte po dobu 30 minut na střední teplotu. Poté přidejte další nasekanou petrželku. V misce smíchejte zakysanou smetanu, dva žloutky a jednu naběračku polévky. Nakonec tuto směs nalijte do polévky, promíchejte a můžete podávat.

Zdroj: ketkes.com