Mramorovaná bábovka s vanilkovou a kakaovou chutí s lahodnou čokoládou

Tato bábovka je neodolatelná alternativa pro ty, kdo dbají na postní stravování i pro všechny milovníky dezertů. Bez vajec a mléka přesto nabízí jedinečnou chuťovou symfonii vanilky a kakaového těsta, kterou si zamilujete.

Reklama

Ingredience: Na kakaové těsto:

  • 180 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 3 až 4 lžíce kakaového prášku
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • špetka soli
  • vanilková esence dle chuti
  • 60 ml oleje
  • 240 ml horké vody

Na vanilkové těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • vanilková esence dle chuti
  • 60 ml oleje
  • 240 ml horké vody

Další přísady:

Reklama
  • Olej dle potřeby
  • Hrubá mouka, krupice či strouhanka dle potřeby
  • Moučkový cukr dle chuti
  • 1 tabulka tmavé čokolády
shutterstock.com

Návod na přípravu:

  1. Připravte si dvě samostatné mísy. Do první smíchejte hladkou mouku, cukr, kakaový prášek, prášek do pečiva a špetku soli. Do druhé mísy smíchejte mouku, cukr a prášek do pečiva.
  2. K oběma směsím přidejte olej, horkou vodu a vanilkovou esenci. Důkladně promíchejte, aby vznikla hladká těsta.
  3. Vymažte formu na bábovku olejem a vysypte ji hrubou moukou nebo strouhankou. Do formy vlijte nejprve vanilkové těsto a poté kakaové, střídavě a tenkým pramínkem.
  4. Pečte v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 35 minut.
  5. Po upečení nechte bábovku zchladnout, poté ji vyklopte na míchu.
  6. Rozpusťte čokoládu a přidejte trochu oleje pro lepší konzistenci. Polejte bábovku čokoládovou polevou a nechte ztuhnout.
  7. Nakonec posypte moučkovým cukrem a podávejte.

Tento recept na postní mramorovanou bábovku představuje skvělou alternativu k tradičním receptům a jistě si ji oblíbíte nejen ve svátečních dnech.

Reklama