Babiččina božská domácí meruňková marmeláda: RETRO recept z dob ČSR, který prostě nelze zkazit!

Všichni jistě pamatujeme návštěvy u našich opěvovaných babiček a prababiček, jejichž pokrmy byly zcela famózní a nezapomenutelné. Vždy pro vás měli něco přichystaného, či se vám rozhodli připravit jídlo, které jste měli nejraději.

Základem jsou meruňky

Samozřejmě si můžete říct, že bude snadnější si marmeládu zakoupit v nejbližším supermarketu, ovšem můžu vám slíbit, že pokud se rozhodnete tuto skvělou meruňkovou marmeládu připravit sami doma dle tohoto receptu, bude to nezapomenutelný zážitek. Jediné co na to potřebujete:

  • Meruňky
  • Cukr

Ano. Pouze s pomocí těchto dvou přísad vytvoříte skvěle chutnající marmeládu dle receptu vašich babiček. Můžete si myslet, co chcete, ale jakmile vyzkoušíte tuto domácí marmeládu, už nikdy nebudete chtít žádnou z obchodu.

Čtěte také: Recept na dokonalý opilcův dort krok za krokem

Proces výroby

Pro začátek je důležité mít kvalitní meruňky. Na jeden kilogram těchto meruněk přijde přibližně pětadvacet dekagramů cukru, nicméně je zcela na vás a chuti vašich meruněk, zda zvolíte vyšší či nižší poměr cukru. Meruňky důkladně omyjte a následně oloupejte. Vložte je do hrnce, aby se tam všechny vešly. Pokud máte pořád několik meruněk, které musíte do hrnce vložit, ale nezbývá vám místo, můžete je bez problému rozříznout na menší kousky, které následně vměstnáte mezi ostatní meruňky. Přisypte odměřený cukr a nechte přes noc stát. Druhý den zapněte pod hrncem sporák. Po dobu dvou až tří hodin ustavičně míchejte. Po uplynutí této doby sundejte hrnec z ohně a nechte vychladnout.

Zatímco bude hrnec ztrácet svoji teplotu, připravte si zavařovací sklenice, do kterých marmeládu uložíte. Ty doporučuji, ještě předtím, než se rozhodnete do nich dát marmeládu, důkladně vyčistit. Pokud si chcete být opravdu jisti, nádoby vyvařte a poté usušte. Než marmeláda s nádobou vychladnou, budete mít spoustu času. Nyní začněte sklenice plnit meruňkovou marmeládou. Po naplnění každé jedné sklenice ji vždy řádně uzavřete. Nádoby s marmeládou musí být vzduchotěsné, jinak by mohlo dojít ke zkažení celé dávky. Po uzavření sklenic je odneste a uložte na nějakém chladném tmavém místě. Až tedy příště budete chtít tuto skvělou marmeládu ochutnat, bude pouze stačit dojít do sklepa a odtamtud si ji přinést. Poté už ji můžete konzumovat všemi možnými způsoby, které vás napadnou.