Borůvkové řezy ve stylu fialové kravičky z Alp? Děti budou nadšené!

Jaký dezert dětem upéct, aby jej snědly s nadšením, a ještě se podělily s kamarády? Skvělou volbou pro běžné i výjimečné události jsou borůvkové řezy s polevou ve stylu fialové kravičky z Alp. Vypadá nádherně a výborně chutná, k tomu voní po čerstvých, právě nasbíraných borůvkách z lesa. Nezbývá než se pustit do práce, protože tyhle řezy si všichni zamilují! A vlastně ještě otázečka na závěr, kdo vyrazí na další borůvky do lesa?

Ingredience

Co budete na přípravu jemných borůvkových řezů s polevou kromě hlubokého plechu na pečení potřebovat? Připravte si na těsto:

  • máslo – 200 g
  • olej – 5 lžic
  • cukr – 150 g
  • vanilkový cukr – 1 sáček
  • vejce – 6 ks
  • mouka – 300 g
  • kukuřičný škrob – 100 g
  • prášek na pečení – 1 sáček
  • citronová kůra – z 1 citronu

na krém:

Čtěte také: Zajímavý recept na tiramisu se zakysanou smetanou a smetanovým sýrem

  • borůvky – 600 g
  • bílá čokoláda – 1 tabulka
  • zakysaná smetana – 1 kelímek
  • mléko – 100 ml

na ozdobu:

  • bílá čokoláda – 2 tabulky
  • moučkový cukr – 150 g
  • borůvková šťáva – 3 lžíce
  • kokosový olej – 10 g

Příprava

V misce vyšlehejte olej s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny, poté přidávejte postupně po jednom vejce. Přidávejte prosátou mouku smíchanou s kukuřičným škrobem a práškem do pečiva. Na závěr přidejte nastrouhanou citronovou kůru.

Nyní si připravte krém z vymačkaných borůvek, šťávu si dejte stranou. Rozpusťte ve vodní lázni bílou čokoládu a smíchejte ji se zakysanou smetanou, menší část dejte bokem do misky.

Do větší části přidejte borůvky.

Do plechu vlijte ¾ těsta a potřete zakysanou smetanou s borůvkami.

Zbylé těsto smíchejte se zbytkem zakysané smetany a přidejte mléko. Vzniklým těstem potřete vršek. Dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C na 30 minut.

V době pečení si připravte polevu z bílé čokolády rozpuštěné ve vodní lázni, případně mikrovlnné troubě. Přidejte prosátý moučkový cukr a trošku vymačkané borůvkové šťávy, vmíchejte, konzistence nesmí být příliš tekutá.

Po vychladnutí upečeného těsta potřete směsí vršek.

Pro dotvoření bílých fleků rozpusťte druhou tabulku bílé čokolády a smíchejte s moučkovým cukrem a kokosovým olejem, poté dozdobte fialový povrch bílými fleky jako mívají kravičky na pastvě.