David Hampl
15 dubna, 2019

Chcete dokonale listové těsto a rádi pečete? Pak se podívejte na tento recept, který vás uchvátí. Stačí vám k tomu mouka, vajíčka, zakysaná smetana a máslo. Je to opravdu jednoduché. Rozmělněte 200 g másla a 350g hladké mouky a vytvořte jakousi sypkou hmotu, poté přijdete 1 žloutek a 100ml zakysané smetany. Pak už jen stačí těsto promíchat do hladké celistvé hmoty a dát vychladit. A jaké dobroty z tohoto těsta můžete vytvořit? To už ale záleží na vás.

Výborné trojúhelníky z listového těsta

Muzete ale vyzkoušet listové trojúhelníky, kdy těsto nakrájíme na trojúhelníky, následně namáčíme do bílků a poté do cukru Tento výrobek je velmi chutný a rychle zmizí z vašeho stolu. A co dalšího se z domácího listového těsta můžete uvařit nebo spíše upéct? Zmiňovat jablečný závin je asi zbytečné ale už jste vyzkoušeli slaný závin, který si připravíte ze surovin, které máte náhodou doma. Surovin, které můžete využít, je několik, pro příklad uvádíme:

  • Salámy
  • Zelenina
  • Sýry

A také mnoho dalšího. Záleží na tom, co máte rádi. Můžete také vyzkoušet jiné recepty na listové těsto. A měl by ho vyzkoušet každý, je to totiž věc, která chce svůj čas a může se stát, že i když si myslíte, že těsto máte skvělé, po upečení potom zjistíte, že není podle vašich představ. Jistě, jednodušší je si ho koupit v obchodě za nějakých 20 Kč, pokud ale se vyžíváte v kuchyni, vyzkoušet ho, je přesně pro vás. Dnes je to ale opravdu jednoduché, dříve totiž nebyly žádné telefony, kde si během 5 minut najdete těsto, které potřebujete a těsta tak vznikala v podstatě na základě zkoušení.

Jak se peče listové těsto podle profesionálů?

K výrobě listového těsta si připravte mouku, nejčastěji se používá hladká mouka v kombinaci s hrubou moukou. Je to nejdůležitější surovina, od které se odvíjí následná kvalita těsta. Mouku je potřeba vždy prosátou, aby se těsto provzdušnilo. Dalšími surovinami jsou pak:

  • Tuk
  • Voda nebo mléko
  • Ocet
  • žloutky

Tuk, nejlépe máslo, má být tažné, elastické a jeho teplota by měla být tak akorát, tuk by neměl být ani příliš studené ani příliš teplé. Dále budete potřebovat vodu, která se nejčastěji používá vlažná, částečně nebo úplně lze vodu ale také nahradit mlékem. Po té budete potřebovat žloutky, které dodají těstu křehkost a také barvu, sůl, která zlepšuje chuť výrobku, další surovinou je ocet, který vylepšuje jakost výrobku a většinou se používá 80%.  Odvážené množství tuku dáte do mísy, kterou vložíte do šlehače, který se zpracuje, poté se do tuku přidá mouka, asi zhruba 15 % z celkové dávky a následně tuk s moukou propracujete. Směs by neměla přesahovat 20 stupňů, aby tuk neměkl. Když máte tuk s moukou propracovaný, těsto si vyndáte z robotu, následně si poprášíte pracovní desku a práce už je především ve vašich rukách. Zpracovaný tuk si vytvarujete do tvaru čtverce. Moukou si poprášíte i pracovní plochu a tukový čtverec na ni přemístíte a necháte přibližně při deseti stupních odležet.

A jak dál s listovým těstem?

Před další výrobou listového těsta, je potřeba, si opět prosát mouku, která se provzdušní a zbaví se nečistot. Do vody nasypete sůl, která se mícháním rozpustí. Do šlehače nasypete množství prosáté mouky, nalijete vodu se solí, přidáte žloutky a ocet a všechny suroviny pomocí háku promícháte při nejnižší rychlosti. Těsto pak takto propracováváte asi dvacet minut. Z počátku se vám může zdát, že je těsto lepivé, ale postupem času se těsto změní v krásnou hladkou nelepivou hmotu, kterou si přendáte na pracovní plochu. Těsto zpracujete do tvaru bochánku a vyříznete nožem křížek, jako kdybyste pekli velikonoční bochánek, následně těsto překryjete miskou a necháte odpočívat.

Když si těsto odpočine

Po odpočinutí si těsto vytáhnete do čtyř stran pomocí válečku tak, aby vždy okraje byly tenčí, než prostřední část, do takto vyváleného těsta přidáte tukovou kostku, kterou jste si vytvořili na začátku z másla a části mouky. Tuto kostku pak zabalíte do rozváleného těsta. Zabalený tukový čtverec si posypete moukou a pomocí válečku do stran „ vytloukáte“ a následně těsto vyválíte, pracujete vždy od středu. Po dokonalém vyválení, těsto opět překládáte a vyválíte. Takto postupujete několikrát. Takové listové těsto je poměrně hodně složité a musí se dodržovat jednotlivé postupy, nicméně pokud si chcete vyzkoušet vaše kuchařské umění, neexistuje nic lepšího, než listové těsto, na to abyste ověřili sami sebe.

Experimenty se někdy vyplatí

Na internetu najdete nespočet receptů na použití listového těsta. Je velmi oblíbené a v případě, že se nebudete pouštět do složité výroby s překládáním, tak například do kupovaného můžete opravdu dát, na co si jen vzpomenete a lze u pečení také experimentovat. Jaké těsto používáte vy?

Sdílejte článek