Patříte-li mezi milovníky rajčat, jistě se nespokojíte jen tak s ledajakými. Specifická, svěží chuť rajčat, která viděla slunce a nedozrávala uměle přes zimu, jsou zcela jiný kafe než ta, která nakupujeme v obchodech v chladných měsících. Proto je dobré nezahálet a už v létě myslet na konec roku, kdy rajčata ze zahrádky budou těžko dostupným zbožím.

Čerstvá rajčata i v zimě

Rajská omáčka z protlaku vyrobeného z čerstvých rajčat, to je naprosto jiná bašta než uměle vyráběné protlaky, které nalezneme v obchodech. Ne že by nebyly dobré, ale čerstvé ingredience vždy vyhrávají. Pro konzervaci rajčatového protlaku si připravte:

  • 5 kg rajčat
  • 6 polévkových lžic cukru krystal
  • 3 polévkové lžíce soli
  • 2 čajové lžičky salicilu
  • 1 čajová lžička Borkénu

Co je to Borkén?

Dvojsiřičitan draselný Borkén se používá na síření moštu a vína a také na nakládání zeleniny, což je náš dnešní případ. Je také dobrý na léčení některých nemocí. Vhodné je skladovat jej na tmavém místě a v suchu. Pokud jej po otevření všechen nespotřebujete, vždy ze sáčku vytlačte co nejvíce vzduchu a pečlivě jej uzavřete.

Příprava konzervovaných rajčat

Nejdříve rajčata důkladně umyjte, vyřízněte z nich všechny nepotřebné části a nasekejte. Vložte je do misky a přidejte k nim všechny ostatní složky, tedy cukr krystal, sůl, salicil a Borkén v požadovaném množství. Teď je důležité nechat směs odstát, nejlépe alespoň jeden celý den. Poté rajčata přeceďte a vložte do sklenice se vzduchotěsným uzavíráním. Ujistěte se, že je sklenice skutečně pevně zavřená, aby se do nádoby nedostala ani trocha vzduchu. Nyní jste připraveni na zimu.

Sdílejte článek