Češi o tom nechtějí ani slyšet, ale spousta z nich dělá chybu při vaření vývaru

Domácí vývar si doma děláme prakticky všichni. Jedná se o velmi oblíbený druh polévky, která vás nádherně zahřeje a zasytí během chladných dnů i při nemoci. Jestli si chcete užít maximální chuti a kvality vývaru, musíte přesně vědět, jak pracovat s masem. Pár špatných kroků vám může snažení hodně znepříjemnit. Hodně lidí tyto chyby dělá a vůbec o nich netuší. Jak vývar správně vařit?

Soustřeďte se na výběr masa

V první řadě si na vývar musíte zvolit dobré maso. Lidé si myslí, že jim postačí zbytky. Pro maximální chuť musíte mít maso od dobrého řezníka nebo z farmy. U kuřecího masa sáhněte po skeletu, křídlech nebo krku. U hovězího je ideální plec, žebra, oháňka nebo krk.

https://www.pexels.com/

Měli byste maso péct před vložením do vývaru?

Jestli chcete mít vynikající vývar, poradíme vám jeden trik. Máte-li na vývar kosti (ne maso), můžete je vložit na 10-15 minut do trouby na 200 stupňů. Předtím je jen lehce zakápněte olejem. Odstraníte přebytečné bílkoviny, které většinou způsobují kalný vývar.

Čtěte také: Milujete maso? Pak byste měli vyzkoušet lasagne

Na teplou vodu zapomeňte

Lidé si myslí, že by měli vařit vývar v horké nebo vroucí vodě. Je to hloupost. Maso i zeleninu musíte vložit do studené vody a během vaření vodu dolévejte. V horké vodě budete mít sice maso i zeleninu dříve hotovou, ale maso se okamžitě zatáhne a neužijete si žádnou šťávu.

https://www.pexels.com/

Pomalé vaření je jediné správné řešení

S předchozím tipem souvisí také pomalé vaření. Kvalitní vývar nemůžete udělat rychle. Domácí vývar potřebuje minimálně dvě hodiny, aby měl dobrou chuť. Nejlepší bude, když ho necháte přes noc. Do vody nezapomeňte vložit pár kuliček nového koření a pár bobkových listů.

Nikdy nezapomínejte na pěnu

Lidé často zapomínají na pěnu, která se tvoří během vaření. Jestli chcete mít nejen vynikající, ale také nádherně čirý vývar, musíte pěnu pravidelně sbírat. Jedná se o sražené bílkoviny, které vývar pokazí. Pěna se udělá asi po 15 minutách a musíte ji sbírat během celého vaření.

Zdroj: ireceptar.cz