Česnekové copy: skvělé občerstvení k pivu i rychlá večeře ve všední den

Už máte dost pečených šneků z listového těsta, které se s oblibou připravují na pohoštění při setkání s přáteli? Pro tentokrát vytvořte něco delikátního a lehce pikantního! Ano, česnekové copy jsou ideální pochoutkou k pivu i vínu. Chuť pečeného česneku je podmanivá, navíc tato zelenina patří mezi nejzdravější vůbec! Příprava je snadná, stačí několik málo přísad a dát péct! Hotovo bude během chvilky, než se všichni sejdou na terase nebo v oblíbené garáži!

Ingredience

Česnekový cop se hodí k posezení nebo na oslavy a večírky, ale stejně dobře poslouží jako rychlá večeře. Co budete na přípravu potřebovat? Připravte si:

  • mléko – 300 ml
  • mouka – 500 g
  • droždí – 11 g
  • cukr
  • sůl
  • olivový olej – 4 lžíce
  • česnek – 3 palice
  • máslo – 200 g
  • sýr – 200 g
  • kopr
https://irecept.cz/

Příprava

V kastrůlku ohřejte mléko, aby bylo teplé, nalijte jej do misky, rozdrolte droždí, přidejte cukr a dobře promíchejte. Přikryjte utěrkou a dejte na 10 minut stranou, aby vzešel kvásek. Poté přisypejte prosátou mouku, vypracujte těsto a na závěr vmíchejte olej. Vraťte do misky a nechte hodinu kynout na teplém místě.

Čtěte také: Prababičky božská domácí meruňková marmeláda: Recept, který prostě nelze zkazit! – děláme už ho dvě generace

Během kynutí vymíchejte v misce máslo s prolisovaným česnekem a nasekaným čerstvým koprem. Vykynuté těsto rozdělte na dvě poloviny, dobře vyválejte, potřete směsí s máslem, poté rozdělte na pruhy, které spleťte dohromady, aby vynikla více chuť česneku, potírejte směsí do vypotřebení. Na závěr posypejte nastrouhaným sýrem, přikryjte utěrkou a nechte ještě 30 minut kynout. Před pečením potřete rozšlehaným žloutkem, dejte péct do rozehřáté trouby na 180 °C asi na 30-35 minut. Můžete podávat ještě teplé nebo studené nakrájené na plátky spolu s různými tomatovými dipy nebo majonézovými dresinky. K česneku i kopru se výtečně snoubí chuť rajčat, cuket nebo lilků. Pečené česnekové copy poslouží jako všední večeře i jako chutná příloha ke grilovanému masu.