Chcete nakládat okurky? Na klasický recept si po vyzkoušení této novinky ani nevzpomeneme. Ukážeme vám, jak to zvládnout bez octu i sterilizace. Ano, skutečně to lze! -
Menu

Chcete nakládat okurky? Na klasický recept si po vyzkoušení této novinky ani nevzpomeneme. Ukážeme vám, jak to zvládnout bez octu i sterilizace. Ano, skutečně to lze!

Nakládané okurky jsou u nás velice oblíbené. Každý rok se řada rodin každoročně pouští do náročného procesu, který začíná pěstováním vlastních okurek a končí hodinami strávenými při zavařování okurek. Máme pro vás ale dobrou zprávu. Celý tento proces se dá zjednodušit a výsledkem budou i přesto skvělé nakládané okurky. Navíc se zbavíte nepříjemného octového zápachu, který u běžného zavařování okurek vzniká.

Abyste se unavovali při příjemnějších činnostech

Náročný proces zavařování je únavný. Proto Vám nabízíme recept, ve kterém nejsou všechny tyto problémy. Svou energii tak můžete vložit do příjemnějších činností – jako jsou například hry s vašimi ratolestmi. Výsledkem našeho receptu jsou křupavé, jemné, kyselé okurky, tedy takové, které milujeme. K vaření použijeme pouze přírodní surovina a žádný ocet.

Ingredience

Na přípravu těchto chutných okurek budete potřebovat:

  • 1 kg okurek,
  • 2 „deštníky“ kopru
  • 3 listy křeny,
  • 3 dubové listy,
  • 2 třešňové listy,
  • 2 listy černého rybízu,
  • 3 bobkové listy,
  • 6 kuliček černého pepře,
  • 3 hlavičky hřebíčku,
  • 1 palice česneku,
  • 1 feferonka,
  • 4 lžíce soli,
  • 2 lžíce hořčičného semínka.

Jak na to?

Postup je velice jednoduchý. Na dno třílitrové nádoby s víkem dejte bylinky, koření, pepř a česnek. Poté tuto nádobu doskládejte okurkami tak, aby okurky byly k sobě co nejtěsněji. Okurky by měly mít přibližně stejnou velikost – můžete si ale připravit například jednu várku z větších okurek a jednu várku z okurek tzv. „dětských“.

Nyní si připravte okurkový nálev

Svařte 2 litry vody se čtyřmi lžícemi soli. Vařte do rozpuštění soli. Je to poměrně rychlé, v podstatě jen necháte projít varem. Tento ještě horký nálev budeme přelévat přes okurky naskládané v třílitrové nádobě. Aby vám tato nádoba nepraskla, vložte dovnitř kovovou lžičku tak, aby se dotýkala obou stran nádoby. Takto zůstane nádoba v celku. Vlijte nálev a uzavřete nádobu s víkem. Nechte dva dny odstát.

Následuje proces zvaný fermentace

Během procesu fermentace se objeví pěna, kterou musíte odstranit. Jakmile si všimnete, že se tvoří, vždy ji odstraňte (například ji odebírejte lžící). Po dvou dnech přidejte k okurkám 2 lžíce hořčičného prášku. Znovu zavřete nádobu, protřepejte ji tak, aby se hořčice dobře smísila se zbytkem nálevu a počkejte dalších 6 hodin. Po uplynutí této doby nalijte nálev do hrnce, vařte 5 minut. Poté přelijte okurky.

Vyzkoušený recept

Podobným způsobem můžete nakládat také jinou zeleninu. Tento recept je ozkoušený a okurky můžete bez problémů skladovat klidně celou zimu. Zachovají si svou chuť. Pokud se vám recept líbil, zkuste jej tedy vyzkoušet, uvidíte, že vás okurky nezklamou. Pokud se bojíte, že vám nebudou chutnat, můžete si pro začátek připravit jen jednu várku. Uvidíte, že napřesrok už budete okurky nakládat jenom tímto způsobem!

Líbil se vám článek?

Tisk
TIPY A TRIKY

Tohle je geniální. Proč kupovat drahé a také škodlivé přípravky…

Plevel je na zahradách velmi obtěžující. A je jedno, zda se objevuje ve vašem trávníku, ve vašich záhonech, nebo třeba…
TIPY A TRIKY

Snažíte se celý život zhubnout a nedaří se vám to?…

Diety jsou jedním z nejprobíranějších témat na ženských internetových diskuzích. Většina žen se snaží zhubnout, nebo si alespoň udržet váhu. Existují…
TIPY A TRIKY

Potřebujete zhubnout? Uvařte si tento čaj! Nebudete věřit tomu, jak…

Pomalu ale jistě se blíží léto a s ním i doba dovolených, a tedy i doba plavek. Při pohledu do zrcadla…
TIPY A TRIKY

Tento list vás ochrání před hmyzem po celé léto. Jednoduché…

Léto je časem klidu, pohody a odpočinku, ale ten nám často komplikují nezvaní návštěvníci, kteří bez okolků narušují naše soukromí.…
TIPY A TRIKY

Zní to neuvěřitelně, ale je tomu skutečně tak! Tenhle jednoduchý…

Komáři umí znepříjemnit život asi každému. Navíc se jich velice obtížně zbavuje – kupované repelenty nejen, že ne vždy fungují,…
TIPY A TRIKY

Nemáte zahradu ani balkon a přesto toužíte po domácích rajčatech?…

Rajčata, neboli rajská jablka, má v oblibě čím dál více lidí. Jde o báječně chutný a zdravý druh zeleniny, která se…