David Hampl
19 srpna, 2020

Pokud milujete tu nezapomenutelnou chuť a vůni čerstvých skořicových rolek, tak neváhejte a vyzkoušejte tento recept, který je tak snadný, že už je nikdy nebudete muset kupovat, ale připravíte si je z pohodlí domova, kdykoliv budete chtít. Většina z nás si nedovede představit ranní kávu bez něčeho sladkého k zakousnutí. A právě chuť skořice kávu neskutečně dobře doplňuje. Proto už déle nepřemýšlejte a vyzkoušejte tento náš recept.

Příprava a postup pečení

Určitě je všichni dobře znáte, ale pokud existuje někdo, kdo je ještě nikdy v životě nejedl, tak si je trochu představíme. Skořicové rolky se k nám dostaly ze Švédska, kde patří mezi jeden z tradičních pokrmů. Jedná se o kynutý pečený dezert, který nádherně voní po cukru, skořici a vanilce. K jeho přípravě jsou tedy potřebné kvasnice a nějaký ten čas navíc.

Na přípravu těsta budete potřebovat: 1 vejce, 300 g hladké mouky, 35 g másla, 2 lžičky cukru, 20 g droždí a 125 ml teplého mléka. Droždí rozmíchejte společně s cukrem do kašičky, přilijte trochu teplého mléka a nechte vzejít kvásek. Poté k němu přidejte ostatní suroviny, vypracujte hladké těsto (můžete si pomoct mixérem nebo robotem), které přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout alespoň hodinu.

Mezitím si přichystejte náplň, na kterou potřebujete:

  • 2 lžíce cukru (klidně i více dle libosti), nejlépe třtinového
  • 1 lžička mleté skořice, případně i více dle chuti
  • 35 g povoleného másla

Všechny ingredience smíchejte dohromady a vytvořte jakoby kašičku. Kdo má rád, může si klidně přidat do náplně i rozdrcené oříšky.

Po vykynutí těsto vyválejte na pomoučeném vále na tenký plát a potřete připravenou směsí. Následně srolujte do ruličky a nakrájejte na osm částí (rolek). Rolky přemístěte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů po dobu 20 minut.

Někdy se po upečení rolky potírají ještě polevou z čerstvého sýra a cukru, dodá to dezertu ještě sladší a příjemnější chuť. Pokud byste tuto polevu chtěli vyzkoušet, tak stačí, když 120 g čerstvého sýra (např. lučiny) smícháte s moučkovým cukrem, dle libosti a přidáte pár kapek citronové šťávy a následně tuto polevu rozetřete na čerstvě z trouby vytažené rolky. Poleva se krásně rozteče a rolky ji nasáknou do sebe.

Dáme ruku do ohně za to, že jakmile je jednou vyzkoušíte, tak se na nich stanete závislí a budete je péct pořád a pořád dokola.

https://www.facebook.com/watch/?v=478054822536336
Sdílejte článek