Připadá vám, že každý dort je na přípravu strašně složitý? Tento recept vás vyvede z omylu. Díky němu si připravíte skvělý a chutný dort, ale nebude vás to stát hodiny v kuchyni a na nákupech. Zkuste jej i vy a vsadíme se, že se stane vaším oblíbeným.

Suroviny

Na přípravu si nachystejte tyto ingredience:

  • mouka 50 g
  • zakysaná smetana – 200 g
  • margarín nebo máslo – 300 g
  • vaječné žloutky – 6 ks
  • prášek do pečiva – 1, 5 lžičky
  • vlašské ořechy – 200 g
  • cukr – 270 g
  • bílky – 6 ks

Krém:

  • kondenzované mléko – 1 konzerva
  • máslo – 500 g
  • šlehačka – 1 balení

Příprava korpusu

Polovinu mouky smíchejte s práškem do pečiva. Zbytek mouky smíchejte s máslem či margarínem. Pořádně vše promíchejte, aby se suroviny dokonale propojily a vytvořily homogenní hmotu. Dále si vyšlehejte žloutky. Nepodceňte dobu šlehání, je potřeba z nich vytvořit hustou pěnu. Poté do nich přilijte zakysanou smetanu a znovu dobře rozmíchejte. Směs přidejte k sypké směsi a metličkou vše dobře propracujte. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte asi 30 minut v chladu odpočívat.

Poté vyšlehejte bílky do hladké a husté pěny a pomalu přidávejte cukr. Ořechy oloupejte a rozdrťte a pomalu přidávejte k bílkové pěně.

Pečeme korpus

Vytáhněte si těsto z lednice a vytvarujte jej do tvaru válečku. Z něj pak krájejte sedm stejných kusů. Ty rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Na každý kus těsta pak přijde vrstva bílkové směsi. Pouze na poslední plát těsta nedávejte bílkovou směs, to bude vrch dortu. Pečte přibližně 20 minut při teplotě 180 stupňů.

Na přípravu krému vyšlehejte šlehačku a přimíchejte do ní kondenzované mléko a máslo. Vyšlehejte v hladký a hustý krém. 

Upečené korpusy nechte vychladnout a poté je postupně promažte krémem. Na vrch se umístí korpus bez bílkové směsi. Dort se nechá odpočinout přes noc v lednici, aby koláč zkřehnul a byl vláčný. Dobrou chuť!

Sdílejte článek