Stravovací návyky po čtyřicítce vyžadují změnu. Začněte s celozrnnou stravou, ořechy a luštěninami

[no_pagination]

40 let věku života je nádherné období. Jste chytrá, sofistikovaná a již se nemusíte starat o malé věci. Máte-li děti – jsou dostatečně staré, takže si můžete začít užívat sami sebe, a pokud ne, budete skvělým rodičem se všemi životními zkušenostmi. Ale s tímto věkem přicházejí také změny ve Vašem zdraví a těle, na které nemusíte být připravené.

Reklama

Jídla po čtyřicítce volte s rozmyslem

Dnes jsme proto pro Vás shromáždili tipy týkající se stravování, které Vám mohou pomoci zmírnit a dokonce zabránit některým zdravotním změnám, které mohou přijít, když Vám odbije 40. rok života.

1.Udělte svému metabolismu šok

Metabolismus je proces zahrnující chemické reakce ve Vašem těle. Existuje několik důvodů, proč někteří lidé mají pomalejší metabolismus a bohužel věk je jedním z hlavních viníků. Ale nebojte se, existují určité způsoby, jak zrychlit Váš metabolismus a jídlo je klíčové.

  • Ujistěte se, že jíte často a nikdy nepřeskakujete jídla.
  • Chcete-li dosáhnout ještě lepších výsledků, přidejte do Vaší stravy další bílkoviny. Pomohou Vám totiž udržet si svalovou hmotu.

2. Volte celá zrna namísto rafinovaná

Existují 2 hlavní druhy zrn: celá a rafinovaná. Hádejte, která z nich jsou pro Vás nejlepší? Celá, samozřejmě. „Celý“ znamená, že zrno je buď v původní podobě, nebo bylo mleté ​​bez odstranění jakékoliv části osiva. Celé zrno je skvělým zdrojem vitamínu B, draslíku, hořčíku a vlákniny, která pomáhá při trávení a snižuje riziko srdečních problémů, obezity a cukrovky.

Reklama

3. Jezte ořechy

Zábavná skutečnost: ořechy jsou skutečně považovány za ovoce. Plody, které mají vysoký obsah tuku, nízké množství sacharidů a mají velké množství živin. Ořechy jsou nabité antioxidanty, které chrání buňky, mohou snížit špatné hladiny cholesterolu a mohou pomoci s diabetem typu II. Jsou také považovány za velmi dobré pro Vaše srdce. Ale buďte opatrní s jejich konzumací, není radno se jich přejíst.

4. Čočka je pro Vás dobrá

Čočka je vynikajícím zdrojem vlákniny a vitamínu B9, který je také znám jako folát. Konzumace čočky Vám pomáhá snížit hladinu špatného cholesterolu a snižuje riziko srdečních problémů, cukrovky a obezity. Minerál nazývaný selén, který není přítomen ve většině potravin, se nachází v čočce. Pomáhá bojovat proti rakovině, kognitivnímu poklesu u starších lidí a může dokonce zlepšit chronické astma.

5. Budujte správnou mikroflóru

Již nyní víme, že je důležité mít zdravou střevní mikroflóru. Produkty jako kefír, jogurt a kombucha obsahují probiotika, které pomáhají udržet zdravá střeva. Užívání některých z těchto přípravků denně, nebo užívání doplňku je zvláště výhodné u žen nad 40 let, které mají předmenopauzální příznaky.

6. Rozhodněte se pro mastnou rybu

Ryby jsou výborným zdrojem bohatých tuků omega-3 a vitamínu D, které nejen pomáhají předcházet srdečním onemocněním, určitým druhům rakoviny, cukrovky a vysokému krevnímu tlaku, ale také pomáhají s depresí, ADHD a dokonce i schizofrenií. Pomáhá také zmírnit některé příznaky menopauzy. Doporučené dávkování je jednou až třikrát týdně. Nejzdravější volbou je losos, sleď, pstruh, nebo sardinky.

7. Vyzkoušejte zelenou kávu

Zelená kávová zrna jsou kávová zrna, která nebyla pražena, proto mají více živin. Tento typ kávy má velké množství antioxidantů, které mohou pomoci bojovat proti stárnutí.

8. Jezte dříve

Podle studie University of Pennsylvania hraje načasování Vašich jídel klíčovou roli ve Vašem zdraví a přírůstku hmotnosti. Lidé, kteří se stravují v pozdějších hodinách mají tendenci nabírat na váze a mají vyšší hladiny inzulínu a cholesterolu než ti, kteří se stravují mezi 8 až 19 h. Pozdní konzumace může také způsobit chronické onemocnění, jako je cukrovka a srdeční onemocnění.

9. Zpevněte své kosti

Téměř každá buňka v lidském těle nějakým způsobem používá vápník. A jak stárnete, absorbujete méně a méně vápníku z jídla, což vede k tomu, že Vaše kosti a tělo chřadnou. Abyste zabránili nedostatku vápníku, měla by Vaše strava obsahovat mléčné výrobky, semena, konzervovaného lososa a sardinky, fazole a mandle. Existují víc než jen mléčné výrobky, které obsahují velké množství vápníku, což je skvělá zpráva pro ty, kteří netolerují laktózu.

10. Přidejte barvu do své stravy

Mnoho ovoce a zeleniny obsahuje antioxidanty, ale mnohé z nich neobsahují antioxidant anthocyanin, což je v podstatě pigment, který dodává ovoci a zelenině jasnou barvu. Předchozí výzkum ukázal, že potraviny s vysokou koncentrací anthocyaninu, jako jsou borůvky, červená řepa, fialová zelí nebo třešně, mohou zlepšit demenci a stav kardiovaskulárního systému u žen.

Kdo nechce vypadat lépe ve svých 40 letech, než tomu bylo ve 20 letech? Podělte se s námi o své stravovací tajemství, která Vám pomáhají zůstat mladé a zdravé!

Zdroj fotografií: freepik.com

Reklama