Přemíra cuket z letošní sklizně? Pak je tento recept ideální na jejich zpracování, navíc cuketové bramboráky si zamilují děti i dospělí. Jsou chutnou přílohou i samostatnou večeří, hodí se na party i k pivu, nepohrdnou jimi ani vegetariáni nebo strávníci v době půstu. Přípravu zvládne úplně každý, jsou raz dva hotové a pomocnou ruku přidají určitě i děti, které zbožňují pomáhat v kuchyni.

Ingredience

Co budete na přípravu šťavnatých cuketových bramboráků kromě pánve s nepřilnavým povrchem potřebovat? Připravte si:

  • hladká nebo polohrubá mouka – 6 lžic
  • vejce – 2 ks
  • brambory – 1 kg
  • mořská sůl – ½ lžičky
  • cuketa – 600 g
  • cibule – 3 ks
  • parmezán – 400 g
  • česnek – 3 stroužky
  • mletý pepř – špetka
  • strouhanka – 200 g
  • rostlinný olej na smažení

Příprava

Připravte si brambory, které oloupejte, omyjte ve studené vodě a nakrájejte na menší kousky, zalijte vodou a vařte 15-20 minut. Brambory po dovaření slijte. Nechte je vařit dostatečně dlouho, musí být dostatečně měkké, aby šla vymíchat hladká kaše.

Během vaření brambor si připravte cuketu, kterou důkladně omyjte. Nastrouhejte nahrubo pomocí struhadla, přidejte sůl a nechte odležet stranou 15 minut. Poté pořádně vyždímejte tekutinu přes sítko nebo čistou utěrku a vložte do dostatečně hluboké mísy.

Přidejte najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, strouhaný parmezán a rozklepněte do směsi vejce. Postupně přidávejte zchladlou bramborovou kaši a mouku, aby vzniklo homogenní těsto. Na závěr opepřete a dochuťte mořskou solí.

Obalujte ve strouhance a smažte na předehřáté pánvi na rostlinném oleji z obou stran. Bramboráky musí být usmažené rovnoměrně dozlatova. Pokládejte na kuchyňské utěrky nebo vícevrstvé papírové ubrousky, aby se odsála přebytečná mastnota. Podávejte samotné nebo s oblíbeným dipem, případně se zakysanou smetanou s česnekem a nasekaným koprem.

Sdílejte článek