Přemíra cuket z letošní sklizně? Pak je tento recept ideální na jejich zpracování, navíc cuketové bramboráky si zamilují děti i dospělí. Jsou chutnou přílohou i samostatnou večeří, hodí se na party i k pivu, nepohrdnou jimi ani vegetariáni nebo strávníci v době půstu. Přípravu zvládne úplně každý, jsou raz dva hotové a pomocnou ruku přidají určitě i děti, které zbožňují pomáhat v kuchyni.
Ingredience
Co budete na přípravu šťavnatých cuketových bramboráků kromě pánve s nepřilnavým povrchem potřebovat? Připravte si:
- hladká nebo polohrubá mouka – 6 lžic
- vejce – 2 ks
- brambory – 1 kg
- mořská sůl – ½ lžičky
- cuketa – 600 g
- cibule – 3 ks
- parmezán – 400 g
- česnek – 3 stroužky
- mletý pepř – špetka
- strouhanka – 200 g
- rostlinný olej na smažení
Příprava
Připravte si brambory, které oloupejte, omyjte ve studené vodě a nakrájejte na menší kousky, zalijte vodou a vařte 15-20 minut. Brambory po dovaření slijte. Nechte je vařit dostatečně dlouho, musí být dostatečně měkké, aby šla vymíchat hladká kaše.
Čtěte také: Jednoduchý recept na slané tyčinky na oslavy
Během vaření brambor si připravte cuketu, kterou důkladně omyjte. Nastrouhejte nahrubo pomocí struhadla, přidejte sůl a nechte odležet stranou 15 minut. Poté pořádně vyždímejte tekutinu přes sítko nebo čistou utěrku a vložte do dostatečně hluboké mísy.
Přidejte najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, strouhaný parmezán a rozklepněte do směsi vejce. Postupně přidávejte zchladlou bramborovou kaši a mouku, aby vzniklo homogenní těsto. Na závěr opepřete a dochuťte mořskou solí.
Obalujte ve strouhance a smažte na předehřáté pánvi na rostlinném oleji z obou stran. Bramboráky musí být usmažené rovnoměrně dozlatova. Pokládejte na kuchyňské utěrky nebo vícevrstvé papírové ubrousky, aby se odsála přebytečná mastnota. Podávejte samotné nebo s oblíbeným dipem, případně se zakysanou smetanou s česnekem a nasekaným koprem.