Dezert jménem jahodové mraky bude milovat každý.

Neznáme nikoho, kdo by tento lahodný dezert neměl rád. Jahodové mraky miluje doslova každý, kdo má rád jahody. Jakmile bude jahodová sezona, rozhodně neváhejte a tento lahodný dezert vyzkoušejte. Je skvělý k čaji či kávě. Bude chutnat dospělým, ale i dětem. Jemný a křupavý krém se sladkými jahodami a měkkým těstem si jistě nenechejte ujít. Doporučujeme využít velmi zralé plody, které jsou nejsladší. Takto můžete zužitkovat jahody, které nelze již uskladnit.

Co budete potřebovat

  • Hladká mouka 300 gramů
  • Cukr 250 gramů – může být méně
  • Žloutky 2 kusy
  • Citronová kůra, vanilka
  • Máslo 250 gramů

Krém

  • Bílky 4 kusy
  • Cukr 250 gramů
  • Jahody 300 gramů

Postup přípravy

Ze všeho nejdříve nechte změknout máslo a poté ho rozmixujte s cukrem a citronovou kůrou. Dále k vyšlehanému máslu přidejte žloutky a mouku. Opět dokonale promíchejte do hladkého a hustšího těsta. Připravte si nejlépe obdélníkovou formu 20×25 cm, můžete použít i kulatou formu na dorty. Doporučujeme formu vyložit pečícím papírem. Pokud ho však nemáte, vymažte a vysypte formu. Nyní máte připravené těsto, které můžete vložit do trouby na 180 °C přibližně na dvacet minut. Těsto nebudete péct úplně, ale pouze napůl.

Připravte si krém

Jakmile umístíte těsto do trouby, ihned se pusťte do přípravy krému. Bílky šlehejte do husté pěny, přibližně pět minut. Poté přidejte cukr a znovu šlehejte pět minut. Až bude těsto na ¾ upečené, vytáhněte ho a natřete na něj bílkový krém. Jahody umyjte, nechte okapat a celé je pěkně naaranžujte na krém. Mezi jednotlivými jahodami nechte alespoň tři centimetry místo, celek bude vypadat o dost lépe. Vložte opět do trouby a dejte péct na 180 °C na dalších dvacet minut. Po této době vytáhněte a nechte vychladit, udělejte si čaj či kávu a vychutnejte si nebeskou pochoutku, přejeme dobrou chuť! Takový to dezert totiž opravdu potěší každého, kdo si rád dopřeje nějakou sladkou tečku.

Čtěte také: Džem z pánve: skvěle chutná jahodový i angreštový