Dezert, který vrátí do šťastného dětství, navíc bez pečení!

Chuť na něco sladkého a jemného? Vyzkoušejte lehounký dort s kakaem, který vrátí do dětství, kdy takové krémové sladkosti s láskou připravovaly babičky. Říká se mu „ptačí mléko“ a hodí se pro posezení s přáteli i jako dobrá svačinka pro děti, ale také pro slavnostnější příležitosti nebo jako dort k narozeninám. Doslova se rozplyne na jazyku, navíc jeho přípravu zvládne každý a je hned hotový. Recept potěší i všechny, co nekamarádí s troubou, nemusí se totiž ani péct, stačí dát vychladit a pak už jen podávat!

Ingredience

Co budete na přípravu jemného kakaového dortu se smetanou potřebovat? Kromě dortové formy si připravte:

  • smetana – 1 litr
  • holandské neslazené kakao – 3 lžíce
  • cukr krupice – 1 hrnek
  • želatina – 50 g
  • mléko – ½ litru

Příprava

Na začátku rozpusťte želatinu v misce, přidejte asi 100 ml mléka o pokojové teplotě a nechte rozpustit, dobře smíchejte a dejte stranou.

Čtěte také: Tyto jemné tvarohové koláčky jsou darem z nebes, jak držet dietu! Nepřiberete, ani když si je dáte ve večerních hodinách!

Připravte si druhou hlubokou misku, do které nalijte ½ litru smetany, vsypejte půl hrnku připraveného cukru a šlehejte za pomocí mixéru nebo šlehače do zhoustnutí. Po zhoustnutí přidejte 200 ml mléka a pokračujte ve šlehání, aby byla konzistence hutnější a bez hrudek.

Připravenou rozpuštěnou želatinu ohřejte ve vodní lázni a vlijte do smetany. Opět vyšlehejte do jemné hmoty.

Vyložte formu potravinovou folií a vlijte vyšlehanou směs a dejte chladit do chladničky alespoň na 30 minut.

Během té doby si připravte druhou polovinu ze zbylých ingrediencí, nyní by měla být hmota kakaová, přidejte proto kakao a pořádně rozmixujte. Kakaovou částí přelijte bílou vychlazenou směs a dejte opět chladit. Na závěr ještě posypejte vrstvičkou kakaa po zatuhnutí.

Můžete podávat se snítkou máty, plátkem citronu nebo s máslovou sušenkou k čaji nebo kávě. Dětem jistě zachutná i varianta s máslovými sušenkami, které se dávají na dno jedna vedle druhé už při přípravě namísto korpusu. Sušenky je možné zalít kávou bez kofeinu nebo pokapat citronovým sirupem.