Dokonalá příloha k jídlu: pikantní červená řepa se strouhaným křenem

Očarující nakládaná červená řepa s křenem vytvoří skvělý příspěvek do vašeho jídelníčku. Jednoduchý recept spojuje bohatou chuť řepy s pikantním křenem a vinným octem, vytvářející lahodnou pochoutku na dlouhé zimní večery.

Ingredience:

  • 2 kg červené řepy
  • 1 balíček kyseliny citronové (20 g )
  • 6 vrchovatých lžic nastrouhaného křenu
  • 400 ml vinného octa
  • 4 lžíce cukru krystal
  • 2 lžičky soli
  • 3 kousky hřebíčku
  • 1 lžička mletého pepře
  • 2 lžičky kmínu
  • 3 nadrobno nakrájené nebo nastrouhané stroužky česneku
  • 1 Pomůcka na konzervování Dr.Oetker
shutterstock.com

Postup:

  1. Červenou řepu důkladně omyjeme a vložíme do hrnce s 2,5 litry vody, do které jsme přidali kyselinu citronovou. Přivedeme k varu a vaříme asi 25 minut, dokud není řepa měkká. Doba vaření závisí na velikosti kousků řepy.
  2. Uvařenou řepu vyjmeme z vroucí vody, necháme ji vychladnout, oloupeme a nakrájíme nebo nastrouháme na menší kousky. K řepě přidáme nastrouhaný křen a nadrobno nakrájený česnek. Vše důkladně promícháme.
  3. V hrnci smícháme vinný ocet, 500 ml vody, cukr, sůl, hřebíčky, mletý pepř, kmín a cibuli. Směs necháme povařit po dobu 5 minut.
  4. Do vroucí směsi vmícháme pomůcku na konzervování a pečlivě promícháme.
  5. Láč s octem přelijeme přes nakrájenou řepu s křenem a česnekem. Opět důkladně promícháme.
  6. Hotovou směs přendáme do připravených šroubovacích sklenic o objemu 750 ml každá.
  7. Uzavřené sklenice umístíme do trouby na plech s 3 cm vody a sterilujeme při teplotě 95 °C po dobu 40–50 minut.
  8. Po sterilaci sklenice vyjmeme z trouby a necháme je úplně vychladnout při pokojové teplotě. Skladujeme v chladničce. Hotový nakládaný salát z červené řepy s křenem je připraven k podávání.