Domácí bramborová klobása překvapí grandiózní chutí, přitom je rychle hotová

Kupované salámy a uzeniny jsou plné přidaných látek, éček, barviv a k tomu jsou příliš slané, což není vůbec zdravé. O to je vhodnější si vyrobit vlastní klobásy, které chutnají delikátně, a navíc jsou vždy bez chemie. Příprava klobás je k tomu nadmíru snadná, a chuťově jsou tak jemné, že si můžete rovnou nachystat dvojitou dávku!

https://pukuotukas.com/

Ingredience

Co budete na přípravu bramborových klobás potřebovat? Samozřejmě přírodní střívko v délce asi 1 metr, prodává se ve specializovaných obchodech i domácích potřebách, kromě toho si připravte tyto přísady:

  • brambory (nevařené) – 800 g
  • maso (vepřové, hovězí, kuřecí dle výběru) – 200 g
  • slanina – 150 g
  • zakysaná smetana – 1 lžíce (volitelně)
  • cibule – 1 ks
  • česnek – 6 stroužků
  • sůl – dle chuti
  • pepř – dle chuti
  • bobkový list
  • mletý koriandr

Postup přípravy

Klobásy začněte přípravou masa, které dokonale omyjte, osušte papírovými utěrkami a nakrájejte na malé kostičky. Maso i slanina se mohou dokonce umlít v masovém mlýnku nahrubo, slaninu je možné osmahnout. Sádlo se do těchto klobás nemusí vůbec přidávat.

Čtěte také: Správný způsob, jak připravit pečené brambory

Cibuli a česnek oloupejte, rozmixujte najemno v mixéru. Cibuli je možné také osmahnout, chutná pak jemněji. Poté oškrábejte brambory a nastrouhejte nahrubo na struhadle nebo na kostičky. Smíchejte v misce s cibulí a česnekem.

https://pukuotukas.com/

Do mísy přidejte maso se slaninou, mletý bobkový list, zakysanou smetanu, osolte a opepřete, na závěr přidejte koriandr. Pomocí rukou důkladně směs hněťte, aby se chutě propojily. Nechte chvilku odležet, poté pomocí hrdla plastové láhve plňte střívka. Je možné použít i mlýnek na plnění.

Po dosažení požadované délky vždy přetočte, naplňte celou délku střívka, na závěr uzavřete pomocí provázku. Následně propíchejte pomocí jehly konce, aby obal nepraskl během vaření nebo pečení. Vařte v osolené vroucí vodě asi 15 minut. Klobásy můžete také smažit dozlatova nebo upéct v troubě předehřáté na 180 stupňů po dobu 40 minut.

Zdroj: pukuotukas.com