Domácí Lasagne plné vrstev chutí, které vás dostanou!

Ingredience:

Pro těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 2 velká vejce
  • špetka soli

Pro náplň:

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 cibule (nadrobno nakrájená)
  • 2 stroužky česneku (utlučené)
  • 400 g strouhaného rajčatového pyré
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušeného bazalka
  • sůl a pepř podle chuti

Pro bešamelovou omáčku:

  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 500 ml mléka
  • špetka soli
  • špetka muškátového oříšku

Pro nasypané vrstvy:

  • 200 g strouhaného parmazánu
  • 200 g strouhaného mozzarelly
  • čerstvý bazalka na ozdobení
shutterstock.com

Postup přípravy:

  1. Příprava těsta:
    • Mouku prosijeme na pracovní plochu a vytvoříme v ní důlek.
    • Do důlku rozklepneme vejce a přidáme špetku soli.
    • Postupně začneme spojovat okraje důlku s moukou, dokud nezískáme pevné těsto.
    • Těsto hněteme asi 10 minut, dokud není hladké a pružné. Zabalíme ho do potravinové fólie a necháme odpočívat přibližně 30 minut.
  2. Příprava náplně:
    • Na pánvi orestujeme cibuli a česnek na oleji.
    • Přidáme mleté hovězí maso a smažíme, dokud není maso krásně hnědé.
    • Přidáme rajčatové pyré, protlak, oregano, bazalku, sůl a pepř. Vaříme na mírném ohni asi 20 minut.
  3. Příprava bešamelové omáčky:
    • Ve velkém hrnci rozpustíme máslo.
    • Přidáme hladkou mouku a mícháme, dokud nevznikne jemná pastovitá směs.
    • Postupně přidáváme mléko za stálého míchání, dokud nezískáme hladkou omáčku.
    • Osolíme, přidáme muškátový oříšek a vaříme na mírném ohni asi 10 minut, dokud omáčka nezhoustne.
  4. Sestavení lasagní:
    • Rozválíme těsto na tenké pláty.
    • Na dno pekáči rozetřeme trochu bešamelové omáčky, položíme plátek těsta, naneseme vrstvu mletého masa, bešamelu a posypeme strouhaným parmazánem a mozzarellou.
    • Postup opakujeme, dokud nedosáhneme požadované výšky.
    • Poslední vrstvu zakončíme bešamelovou omáčkou a na vrchol posypeme strouhaným parmazánem.
  5. Pečení:
    • Lasagne pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30-40 minut, dokud nezíská zlatavou barvu.
  6. Servírování:
    • Po vyjmutí z trouby necháme chvíli odpočinout.
    • Posypeme čerstvým bazalkem a podáváme.

Takto připravená domácí lasagne je vynikajícím pokrmem pro celou rodinu či přátele. Přeji vám dobrou chuť!

shutterstock.com