Domácí loupáky k snídani i svačině, které si vychutnají děti i dospělí

Loupáky jsou nádhernou vzpomínkou, kterou má prakticky každý z nás na své dětství. Pokud si ho chcete připomenout nebo vytvořit nádherné vzpomínky pro své vlastní děti, můžete si je připravit doma. Velkou výhodou je, že vám děti mohou během přípravy pomoci a zapojit se tak do celého procesu. Díky malému triku nakonec můžete získat nádherně lesklé loupáky, které si obvykle kupujete v obchodě. Tyto budou ale zaručeně chutnat mnohem lépe. Překvapte svou rodinu a připravte jim tuto pochoutku. Je trochu časově náročnější, ale zaručeně se úsilí vyplatí a výsledek si užijete jen vy, ale i celá vaše rodina. Jdeme na to!

https://irecept.cz/

Co budete potřebovat?

Loupáky jsou tradiční druh pečiva, a proto budete potřebovat ingredience, které se běžně používají při výrobě pečiva. Připravte si:

  • 20 g droždí
  • 200 ml vlažného mléka
  • špetku soli
  • 1 žloutek
  • 400 g hladké mouky
  • 70 g rozpuštěného másla
  • 55 g cukru (krupice)
  • 1 vanilkový cukr
  • kůru z 1 citronu
  • 1 rozšlehané vejce na potření těsta
  • mák na ozdobu
  • 1 polévkovou lžíci moučkového cukru
  • 1 polévkovou lžíci rumu. (Právě díky tomu získáte lesklý vzhled a příjemnou chuť.)

Způsob přípravy

V první řadě smíchejte malé množství mléka, droždí a malé množství cukru. Smíchejte a nechte aktivovat kvásek. Následně kvásek smíchejte s ostatními surovinami a vypracujte těsto. Přeneste ho do čisté mísy a nechte asi hodinu kynout zakryté látkovou utěrkou. Musí dvojnásobit objem. Poté těsto dejte na pomoučený povrch a rozdělte na 10 dílů. Takto připravené těsto opět zakryjte a nechte dalších 20 minut kynout. Poté jednotlivé díly vyválejte na placku a smotejte do role jako rohlík.

Čtěte také: Jednoduché recepty na každodenní sušenky, na kterých si pochutnáte

Připravte si plech a vyložte ho pečicím papírem. Připravené loupáky na něj rozložte, ještě jednou zakryjte a nechte kynout dalších 30 minut. Předehřejte si troubu na 180 stupňů. Než pečivo vložíte do trouby, potřete ho rozšlehaným vejcem a posypte mákem. Pečte po dobu 15 – 20 minut. Tip na konec: jakmile je vytáhnete z trouby, potřete je cukrem rozmíchaným v rumu. Díky tomu se budou nádherně lesknout a budou vypadat naprosto nádherně. Navíc tím ještě zvýrazníte jejich chuť. Nebojte se, klidně je můžete dát i dětem. Rumu je velmi málo a téměř ho ani neucítíte. Bude ovšem skvěle fungovat na jejich lesk.