Domácí mascarpone, po kterém sáhnete raději, než po tom kupovaném. Recept krok za krokem

Tento sýr se často používá k vytvoření krémových náplní pro tiramisu, cheesecake nebo jiné lahodné pochoutky. Má vysoký obsah tuku, což přispívá k jeho jemné a hladké textuře. Mascarpone lze také kombinovat s ovocem, medem nebo ořechy pro vytvoření lahodných a elegantních chuťových kombinací.

Budeme potřebovat:

  • 500 ml čerstvé smetany
  • 1 lžíce citronové šťávy
shutterstock.com

Postup přípravy:

Postup přípravy začíná ohřevem smetany ve vodní lázni na přesně 90 °C. Jakmile smetana dosáhne této teploty, přidáme citronovou šťávu. Teplotu poté snížíme na minimum a stále mícháme, aby se citronová šťáva rovnoměrně rozprostřela. Během tohoto procesu by neměly vzniknout žádné hrudky, a směs by měla připomínat spíše hustý krém.

Následně si připravíme mísu s hustým sítkem, které obložíme čtyřmi vrstvami gázy, přičemž gázu pevně přichytíme k misce. Směs pak přeneseme na gázu, přičemž ji v žádném případě nedmačkáme. Tímto způsobem necháme směs úplně vychladnout. Po úplném vychladnutí směs přikryjeme průhlednou fólií a necháme minimálně 24 hodin vychladit v lednici.

Čtěte také: Nejlepší polévka s knedlíčky jak od babičky

Hotový domácí mascarpone můžeme využít při přípravě sladkých krémů, náplní, ale i ve slaných pokrmech a rizotech. Důležité je spotřebovat domácí mascarpone do tří dnů od jeho přípravy.