David Hampl
30 června, 2022
, ,

Zakousnout se ráno do čerstvých rohlíčků? Není nic lepšího, ale co si budeme namlouvat, ceny pečiva rostou do nebeských výšin a namísto křupavoučkého pečiva původem z Francie jsou na stole běžné tuzemské rohlíky. Je na čase si upéct vlastní, kterých bude celý plech za rozumnou cenu. Recept je navíc tak jednoduchý, že upéct domácí rohlíčky zvládne úplně každý. Jistě jimi pak nepohrdnete ani při odpolední svačině.

Ingredience

Co budete na přípravu křupavých a dozlatova vypečených rohlíků potřebovat? Připravte si:

  • pšeničná mouka – 500 g
  • voda – 1 sklenice
  • droždí – 21 g
  • máslo (příp. sádlo) – 1 lžíce
  • cukr – 1 lžíce
  • sůl – 2 lžičky

Způsob přípravy

Přípravu začněte zaděláním kvásku, droždí rozpusťte v malém množství vody, přidejte cukr a zamíchejte. Mezitím prosejte do mísy mouku a přilijte vodu, vmíchejte připravený kvásek a míchejte dál, aby se ingredience mohly dobře spojit.

https://www.babcineprzepisy.pl/

Po zadělání těsta jej přikryjte vlhkou utěrkou a dejte na 30 minut stranou kynout.

https://www.babcineprzepisy.pl/

Těsto vyndejte na vál a pomocí stěrky jej rozdělte na 10 stejně velkých kousků. Jednotlivě je promněte rukama, vytvořte bochánky a nechte ještě kynout asi 10 minut pod utěrkou. Následně si připravte váleček, můžete použít i zavařovací sklenici, a bochánek rozválejte na tenký plátek.

https://www.babcineprzepisy.pl/

Z plátku vytvořte rohlík a stočte, přeneste na plech vyložený pečicím papírem.

https://www.babcineprzepisy.pl/

Celý plech s připravenými rohlíky zakryjte potravinovou fólií a nechte kynout na teplém místě asi 40 minut. Poté předehřejte horkovzdušnou troubu na 250 °C. Na dno trouby položte ohnivzdornou nádobu s vodou a pečte nezakryté ve střední části trouby asi 10 minut dozlatova.

https://www.babcineprzepisy.pl/

Po vyjmutí rohlíků z trouby je jemně pokropte vlažnou vodou a dejte vychladnout. Podávejte až po vychladnutí a vyvarujte se nadbytečné manipulaci, protože by se mohlo pečivo snadno deformovat.  

Zdroj: babcineprzepisy.pl 

Sdílejte článek