Ebenové kostky: delikátní dezert, který si zamilují děti i dospělí

Podmanivě sladká chuť, která si získá malé i velké? To jsou ebenové kostky, které připomínají sice dort Míša, ale mají broskvový nádech, který se snoubí s citronovou pěnou. Připravit jej zvládne každý, proto je ideálním dezertem na víkendové lenošení se šálkem kávy nebo čaje v ruce.

Ingredience

Co budete na přípravu ebenových kostek kromě pečícího plechu o rozměrech 20 x 30 centimetrů a silikonového pečicího papíru potřebovat? Připravte si:

na těsto:

Čtěte také: Francouzští kuchaři žárlí. Sýrová polévka, která má skutečně něco do sebe

  • vejce – 6 ks
  • cukr – 5 lžic
  • kakaový prášek – 2 dkg
  • med – 1 lžíce
  • prášek do pečiva – ½ balení
  • mouka – 10 dkg

na krém:

  • bílky – 4 ks
  • moučkový cukr – 20 dkg
  • citronová šťáva – z 1 ks
  • sůl – špetka

na pomazání:

  • broskvový džem

na polevu:

  • kakaový prášek – 3 dkg
  • voda – 3 lžíce
  • moučkový cukr – 5 dkg
  • margarín – 10 dkg
https://egyszerugyorsreceptek.com/

Postup přípravy:

Do dostatečně hluboké misky rozklepněte vejce, přidejte cukr a med a začněte mixovat pomocí ručního mixéru do tuhé pěny. Po jejím vyšlehání postupně přidávejte přes sítko přesátou mouku s práškem do pečiva, vsypejte kakao. Vymíchejte pomocí vařečky do hladké hmoty.

Mezitím si připravte plech a vyložte jej silikonovou podložkou na pečení nebo pečícím papírem. Těsto vylijte do hlubokého plechu a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C asi na 25-30 minut, zkontrolujte stav pomocí špejle. Hned po dopečení vyjměte z trouby a potřete broskvovou marmeládou, poté dejte stranou vychladnout.

Do misky vylijte bílky, přisypejte cukr a osolte špetkou solí. Přilijte citronovou šťávu a vyšlehejte tuhou pěnu nad hrncem s vroucí vodou, vznikne tuhá pěna o teplotě asi 40 °C, která perfektně drží tvar. Po vyšlehání směsí potřete korpus, odložte do chladničky.

Během chlazení zbývá čas na přípravu čokoládové polevy. Připravte si menší hrnec, který dejte na plotýnku, vsypejte kakaový prášek a cukr, vlijte vodu a zapněte vařič. Po dosažení bodu varu sundejte z plotýnky a pomocí vařečky vmíchejte margarín (lze nahradit klasickým máslem bez soli), vraťte hrnec zpátky na plotýnku, vařte na mírném ohni.

Vyjměte dezert z chladničky. Po mírném vychladnutí polevy potřete vrchní pěnovou vrstvou, pracujte opatrně a rozetřete pomocí stěrky, aby se čokoláda rozmístila rovnoměrně po povrchu. Po dozdobení vložte zpět do chladničky a nechte ztuhnout. Poté krájejte nožem namočeným do horké vody, před krájením jej osušte, nakrájejte na požadovanou velikost kostek a podávejte.

Zdroj: egyszerugyorsreceptek.com