Fazolová polévka s chilli a klobásou pro pořádné chlapy v zimním období

Suroviny:

  • 250 g bílých fazolí
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje (nebo sádla)
  • 50 g anglické slaniny, nakrájené na kostičky
  • 2 cibule, nakrájené na plátky a rozčtvrcené
  • 2 papriky bez jadérek, nakrájené na kostičky
  • 1 polévková lžíce hladké pšeničné mouky
  • 1 polévková lžíce sladké mleté papriky
  • 1 klobása, nakrájená na kolečka
  • Sůl podle chuti
  • 1 špetka sušeného mletého chilli (podle chuti)
  • Ocet podle chuti
  • 2 polévkové lžíce nasekané petrželky
  • 1 stroužek česneku, rozdrcený
  • 6 polévkových lžíc zakysané smetany (na ozdobení)
shutterstock.com

Postup:

  1. Příprava fazolí:
    • Fazole dejte do hrnce, zalijte dostatečným množstvím vody a povařte. Poté snižte teplotu a vařte, dokud fazole nezměknou. Poté sceděte vodu a fazole nechte stranou.
  2. Příprava základny:
    • Na rozpáleném oleji (nebo sádle) osmažte slaninu v hrnci, dokud nezačne chroupat. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte dozlatova.
  3. Přidání zeleniny:
    • Přidejte nakrájenou papriku a pokračujte v míchání a smažení, dokud paprika nezměkne.
  4. Přidání koření:
    • Přisypte hladkou mouku a sladkou mletou papriku. Míchejte a vařte asi 1-2 minuty, abyste odstranili chuť surové mouky.
  5. Přidání klobásy:
    • Přidejte nakrájenou klobásu a vařte, dokud se nezačne lehce hnědit.
  6. Přidání fazolí:
    • Přidejte vařené bílé fazole do hrnce a dobře promíchejte.
  7. Nalejte vodu:
    • Přidejte dostatek vody tak, aby pokryla fazole a zeleninu. Dochutíme solí, sušeným mletým chilli a octem podle chuti.
  8. Vaření:
    • Vařte polévku asi 20-30 minut na středním plameni, dokud chutě nezapadnou dohromady.
  9. Přidání aromatických ingrediencí:
    • Přidejte nasekanou petrželku a rozdrcený česnek. Míchejte a vařte ještě několik minut.
  10. Podávání:
    • Polévku rozdělte do mís a každou porci ozdobte lžící zakysané smetany.

Vaše fazolová polévka s chilli a klobásou je připravena k podávání! Těšte se na bohaté a chutné jídlo plné aromatických koření.