Gratinované brambory na ukrajinský způsob: Když jednou toto jídlo ochutnáte, nebudete věřit, že se v něm nenachází žádné maso!

Brambory jsou nesmírně vděčnou surovinou a své o tom ví snad každá hospodyňka. Víme je připravit na množství způsobů, konzumujeme je i jako hlavní jídlo, či v podobě přílohy, která se hodí skoro ke všemu. Pokrmy z brambor připravíme naslano, ale i na sladko a tato surovina lahodí snad všem. Dnešní recept Vám ukáže, jak rychle a levně připravit skvělý oběd z brambor a cukety. Stačit Vám přitom bude jen jeden pekáč a pár minut přípravy.

Pokud máte rády rychlé recepty, jejichž příprava nezabere mnoho času, jste na správné adrese. Skvělé a křupavé zapékané brambory s cuketou a slaninou si oblíbíte ihned. Stačit Vám bude jen pár surovin a přípravu zvládne snad každý. Vše v jednom pekáči už jen šoupnete do trouby a oběd se už připraví tak nějak sám. Následující recept Vám ukáže jak na to.

Co budete potřebovat?

  • 500 g nových brambor
  • 200 g slaniny
  • 1 až 2 cukety
  • 3 až 4 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • čerstvou petrželku (dle chuti)
  • sůl (dle chuti)
  • pepř (dle chuti)

Jak na to?

Nejprve si cuketu důkladně omyjte a bez toho, abyste ji oloupali ji nakrájejte na přibližně stejná kolečka o tloušťce asi půl centimetru. Cuketu vložte do mísy a mírně osolte a následně zamíchejte. Nechte odstát asi 20 minut, aby sůl vytáhla z cukety přebytečnou vodu, která by výsledný pokrm zbytečně rozmočila.

Zatím si umyjte nové brambory a také je neloupejte, stejně jako cuketu. Nakrájejte je na kolečka, která jsou silná asi 3 mm. Vložte je do větší misky.

Pak si nakrájejte slaninu na tenčí plátky. Následně si připravte pekáč nebo zapékací mísu a vymažte ji slunečnicovým olejem.

Nyní rukama vytlačte z cukety přebytečnou šťávu a cuketu napěchujte na dno zapékací mísy.

Oloupejte si česnek a nakrájejte ho na tenoučké plátky. Rozložte ho na cuketu jako druhou vrstvu.

Třetí vrstvou budou plátky slaniny, které následně přikryjeme bramborovými kolečky. Brambory osolíme a opepříme podle chuti a dáme péct přikryté alobalem do vyhřáté trouby na 200 stupňů. Pečeme přibližně 20 až 25 minut. Po uplynutí této doby alobal odstraníme a pečeme znovu 20 minut, aby se brambory krásně zapekly.

Po upečení můžeme servírovat a v závěru je jen posypeme čerstvě nakrájenou petrželkou.

Přejeme dobrou chuť!