Hasselback kuřecí prsa s kozím sýrem a špenátem

I když je název poněkud složitější, samotná příprava je velice snadná a i s pečením vám zabere 1 hodinu a 25 minut. Metoda Hasselback znamená, že svá prsa musíte naříznout a vyplnit sýrem a špenátem. Lépe si to představíte na obrázcích, které jsou uvedené níže. Takto připravená kuřecí prsa mají tu výhodu, že jsou mimořádně šťavnatá a chuť špenátu a sýra se dostane až dovnitř masa.

Ingredience

  • 3 šálky špenátu,
  • ½ šálku kozího sýra (pokud nemáte rádi chuť kozího sýra, můžete zvolit sýr feta nebo balkánský),
  • 2 lžičky mleté sladké papriky,
  • 4 ks kuřecí prsa,
  • Sůl a pepř podle chuti,
  • ½ šálku strouhaného sýra (mozzarely, eidamu, čedaru).

Příprava

  1. Špenátové listy povařte 3-5 minut, poté sceďte a okamžitě přidejte kozí sýr. Můžete ještě krátce zahřívat, dokud se sýr nerozpustí. Měla by vám na to stačit jedna minuta.
  2. Všechna kuřecí prsa si připravte následovně: udělejte jim zářezy asi 1 cm od sebe. Pozor, tyto zářezy by měly být tak do ¾ tloušťky prsou – buďte opatrní, ať prsa nerozkrojíte úplně.
  3. Do zářezů rozdělíme veškerou špenátovou směs, osolíme, opepříme a posypeme mletou paprikou.
  4. Přeneste kuřecí prsíčka do pekáčku, posypte strouhaným sýrem a pečte asi 25 minut na 200 °C.
  5. Pokud chcete, tak na posledních 10 minut pečení přepněte troubu na grilování a získáte nádherně křupavý sýr plný bublinek a se zlatavou barvou.

Metoda Hasselback

Švédská metoda Hasselback je známá zejména při použití na bramborách, které jsou plněné slaninou a sýrem. Brambora je na rozdíl od našeho kuřecího masa ale nakrájená na velice tenké plátky. Na povrchu je krásně křupavá a uvnitř je brambor měkký a ochucený slaninou a sýrem. V dnešní době už se tato metoda používá poměrně často a s nabídkou brambor Hasselback se setkáte i v českých restauracích.

Čtěte také: Máme pro Vás jedinečný domácí recept, jak si vyrobit chutné mandlové mléko.

Další kombinace

Při plnění kuřecího masa můžete metodu Hasselback můžete použít také na jiné ingredience, které budete vkládat do prsou. Můžete přidat grilovanou papriku v kombinaci se sýrem feta nebo jabklem a hruškou. Zkuste také klasiku – slaninu a sýr, nebo dokonce rýži a houby. Fantazii se meze nekladou, takže můžete zvolit další svoje oblíbené kombinace potravin. Nemůžete se splést!