Hasselback kuřecí prsa s kozím sýrem a špenátem

I když je název poněkud složitější, samotná příprava je velice snadná a i s pečením vám zabere 1 hodinu a 25 minut. Metoda Hasselback znamená, že svá prsa musíte naříznout a vyplnit sýrem a špenátem. Lépe si to představíte na obrázcích, které jsou uvedené níže. Takto připravená kuřecí prsa mají tu výhodu, že jsou mimořádně šťavnatá a chuť špenátu a sýra se dostane až dovnitř masa.

Ingredience

  • 3 šálky špenátu,
  • ½ šálku kozího sýra (pokud nemáte rádi chuť kozího sýra, můžete zvolit sýr feta nebo balkánský),
  • 2 lžičky mleté sladké papriky,
  • 4 ks kuřecí prsa,
  • Sůl a pepř podle chuti,
  • ½ šálku strouhaného sýra (mozzarely, eidamu, čedaru).

Příprava

  1. Špenátové listy povařte 3-5 minut, poté sceďte a okamžitě přidejte kozí sýr. Můžete ještě krátce zahřívat, dokud se sýr nerozpustí. Měla by vám na to stačit jedna minuta.
  2. Všechna kuřecí prsa si připravte následovně: udělejte jim zářezy asi 1 cm od sebe. Pozor, tyto zářezy by měly být tak do ¾ tloušťky prsou – buďte opatrní, ať prsa nerozkrojíte úplně.
  3. Do zářezů rozdělíme veškerou špenátovou směs, osolíme, opepříme a posypeme mletou paprikou.
  4. Přeneste kuřecí prsíčka do pekáčku, posypte strouhaným sýrem a pečte asi 25 minut na 200 °C.
  5. Pokud chcete, tak na posledních 10 minut pečení přepněte troubu na grilování a získáte nádherně křupavý sýr plný bublinek a se zlatavou barvou.

Metoda Hasselback

Švédská metoda Hasselback je známá zejména při použití na bramborách, které jsou plněné slaninou a sýrem. Brambora je na rozdíl od našeho kuřecího masa ale nakrájená na velice tenké plátky. Na povrchu je krásně křupavá a uvnitř je brambor měkký a ochucený slaninou a sýrem. V dnešní době už se tato metoda používá poměrně často a s nabídkou brambor Hasselback se setkáte i v českých restauracích.

Další kombinace

Při plnění kuřecího masa můžete metodu Hasselback můžete použít také na jiné ingredience, které budete vkládat do prsou. Můžete přidat grilovanou papriku v kombinaci se sýrem feta nebo jabklem a hruškou. Zkuste také klasiku – slaninu a sýr, nebo dokonce rýži a houby. Fantazii se meze nekladou, takže můžete zvolit další svoje oblíbené kombinace potravin. Nemůžete se splést!