Horko je tady. Jaký je ideální letní dezert, na kterém si nejenom pochutnáte, ale který vás také osvěží? Nebojte se želatiny. Právě želé dort je tím, co musíte vyzkoušet. Jak na něj?

V létě se vám zpřístupňují mnohé suroviny, které můžete připravit na přípravu dezertů a moučníků. Dozrávají jahody, maliny, třešně, broskve a další skvělé ovoce. Jenomže komu by se chtělo stát u plotny nebo si rozpálenou troubou zbytečně zvyšovat teplotu v domě? Naštěstí existují i dezerty, které nevyžadují pečení. A jeden z nich je i náš želé dort s ovocem.

Ideální na přípravu s dětmi

Pokud vaše děti touží po tom, aby vám pomáhali v kuchyni, pak je tento recept ideální. Není se o co spálit, a pokud použijete drobné ovoce, ani pořezat. Ovoce můžete zvolit jakékoli – rybíz, angrešt, maliny, jahody, ostružiny, nebo i pomeranče a další tropické ovoce. Vyberte je jednoduše podle sezony nebo podle toho, co vám chutná. Vychlazený dort vás v letním parnu dokáže i ochladit.

Želé dort s ovocem

Jak si můžete všimnout níže, nebudete potřebovat žádné speciální ingredience. I v tom spočívá přitažlivost tohoto dezertu. Na přípravu tohoto dortu budete potřebovat:

Čtěte také: Tato žena (89 let) plete doma vlastníma rukama deky a přikrývky pro opuštěné psy do útulků za minulý rok jich upletla přes 450

  • 500 g zakysané smetany (15% tuku),
  • 400 g ovoce,
  • 1 polévková lžíce cukru krystal,
  • 3 lžíce želatiny,
  • 1 špetka vanilky,
  • 250 ml vody.

Příprava želatiny

Nejprve je potřeba připravit si želatinu. To uděláte tak, že si připravíte sklenici vody o pokojové teploty a přidáte do ní želatinový prášek. Dobře promíchejte a nechte tak 20 až 25 minut odstát. Poté ji přelijte do hrnce a ohřejte na teplotu 70-80 °C. V tomto bodě si dejte pozor, aby želatina nedosáhla bodu varu. Jakmile želatina dosáhne požadované teploty, odstavte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Příprava krému

Zakysanou smetanu vyšlehejte s cukrem a vanilkou. Míchejte tak dlouho, dokud se cukr zcela nerozpustí. Do takto připravené směsi vmíchejte omyté ovoce. Větší ovoce, jako jsou například meruňky nebo broskve, nakrájejte na kousky. Míchejte opatrně, abyste měkčí ovoce nerozbili.

Propojení obou složek

Dalším krokem je nalít do krému připravenou želatinu. Dobře ji promíchejte. Možná se vám bude zdát, že výsledná hmota je příliš tekutá. Nebojte se, vše pěkně ztuhne, když necháte dort odstát přes noc v lednici. Hmotu přelijte do dortové formy. Pokud chcete, můžete ji vyložit potravinářskou fólií. Pokud vám zbylo ovoce, můžete jím ozdobit vršek dortu. Ovoce zamíchané do krému by mělo být v dortové formě rozložené rovnoměrně.

Podávejte!

Po ztuhnutí dortu jej oddělte od dortové formy nožem. Nakrájejte jej na jednotlivé klínky a servírujte. Dort jste mohli nechat ztuhnout i v misce. V takovém případě hmotu od misky oddělíte tak, že misku na 10-15 sekund ponoříte do horké vody. Ovocný želé dort je velice chutný, stejně tak osvěžující! Sladkokyselé želé v něm dobře koresponduje s kyselostí ovoce.