David Hampl
16 dubna, 2022
, ,

Co dělat, když vás honí mlsná? Není nic snazšího než si připravit delikátní dezert. Tento dortík je pekelně dobrý, navíc raz dva hotový, protože jeho příprava nepřesáhne 10 minut. Další výhodou je, že jej lze připravit i bez trouby, a dokonce není potřeba ani želatiny. Na přípravu nejsou potřeba ani netradiční ingredience. Přitom božsky chutná a uhrane úplně každého.

https://smakdnia.pl/

Ingredience

Co je potřeba na přípravu hříšně dobrého dortíku, který nedá chuťovým buňkám pokoj, dokud bude na stole ještě kousíček? Připravte si:

na základ:

  • máslové sušenky (mohou být i kakaové) – 200 g 
  • vlašské ořechy – 100 g
  • máslo – 80 g

na krém:

  • smetana ke šlehání – 200 ml
  • sůl – špetka
  • práškový cukr – 50 g
  • nutella – 200 g
  • smetanový sýr (mascarpone apod.) – 400 g

na ozdobu:

  • ořechy (vlašské, lískové) – dle chuti
  • čokoláda – dle chuti
https://smakdnia.pl/

Postup přípravy

Sušenky vložte do igelitového sáčku a rozdrťte pomocí válečku nebo je vsypte do misky a rozmělněte pomocí mixéru. Rozsekejte ořechy najemno a přidejte k nadrceným sušenkám. Promíchejte směs a přilijte rozpuštěné máslo, dobře zamíchejte. Směs vložte do formy o průměru 18 centimetrů, dno pevně utemujte pomocí prázdné sklenice, okraje můžete nechat zvednuté.

Připravte si hlubokou mísu, do které dejte polovinu smetanového sýra nebo mascarpone, přidejte nutellu a pomocí šlehače vyšlehejte krém, kterým potřete sušenkový základ. Do mísy poté přilijte šlehačku, přisypejte moučkový cukr a šlehejte do tuha, poté přidejte druhou polovinu sýra nebo mascarpone, vyšlehejte tužší krém. Touto bílou vrstvou potřete nutellovou část.

Vršek dortu můžete polít polevou z rozpuštěné čokolády ve vodní lázni a posypat dle chuti nastrouhanou čokoládou a nasekanými ořechy dle výběru. Hotový dort vložte chladit do chladničky na několik hodin nebo přes noc, poté nakrájejte a servírujte na dezertních talířcích ke kávě nebo odpolednímu čaji. Uvidíte, jak lahodně bude chutnat i v letním horku!

Zdroj: smakdnia.pl

Sdílejte článek