Inspirujte se těmito radami babiček a usmažte si dokonalé karbanátky

Karbanátky jsou v Čechách velmi oblíbeným jídlem. Dají se konzumovat jak teplé, tak studené. Jejich příprava není nijak náročná a přidat do masově směsi můžete cokoliv, co máte rádi. Jedna hospodyňka do mletého masa dává strouhaný sýr a ta druhá zase čerstvé bylinky. Každý má zkrátka jiné chutě. Vyzkoušejte však tyto rady od babiček uvést do praxe a vaše karbanátky budou naprosto vynikající.

Cenné rady babiček

Při přípravě karbanátků vyzkoušejte tyto praktické tipy babiček:

  • Mleté maso dostatečně osolte. To znamená, že byste měli použít minimálně jednu kávovou lžičku na 450 gramů masové směsi.
  • Ochuťte mleté maso čerstvými i sušenými bylinkami. Vyzkoušet můžete například mátu, rozmarýn, oregano, petrželku, bazalku, nebo muškátový oříšek.
  • Použijte správné množství vajíček a strouhanky. Na půl kila mletého masa připadá tedy jedno vajíčko a půl hrnku strouhanky.
  • Mleté maso promíchejte s ostatními surovinami ideálně rukama. Tím docílíte dokonalejšího propojení chutí.

Další praktické babičkovské tipy

Karbanátky tvarujte tak, aby byly, pokud možno stejné velikosti a šířky. Rovnoměrněji je tak propečete při smažení. Při tvarování karbanátků si ideálně naolejujte ruce, půjde to snadněji. Když budete mít ruce mokré, bude se masová směs lepit na dlaně. Během formování karbanátků umístěte na pracovní desku kousek pečícího papíru, budete tak mít méně práce s úklidem nečistot. Karbanátky smažte skutečně do zlatova, aby byly co nejvíce křupavé z obou stran. V případě, že budete chtít udělat dietnější verzi, vložte karbanátky do trouby a pečte je tam. Přebytečný tuk odteče do plechu a maso tak bude v závěru zdravější než po smažení na pánvi. Než mleté maso začnete ochucovat a zpracovávat, vyjměte jej alespoň hodinu předem z lednice, aby mělo pokojovou teplotu. Bude se vám s ním lépe pracovat.

Čtěte také: Listy z maliníku si poradí s nachlazením i s vysokou horečkou, tinktura zmírní zánět při koronaviru