Jablečný koláč nemusí vždy vypadat stejně. Dnešní dezert je trochu netradiční, ale chutná úžasně. Jestli chcete zkusit něco nového a jedinečného, ale máte rádi tradiční chuť jablečného koláče, musíte zkusit tento recept. Na první pohled vypadá originálně a překvapíte s ním nejen svou rodinu, ale také všechny návštěvy. Zkuste ho ve své kuchyni a nebudete litovat.
Co budete potřebovat?
Na odměřování používejte hrnek nebo sklenici o objemu 250 ml. Na výrobu budete potřebovat ingredience na těsto (včetně jablek) a potom suroviny na jemný krém. Tím naplníte jablka a těsto přijde kolem jablek do zapékací formy. Žádná ze surovin vás jistě nepřekvapí. Na těsto potřebujete:
- vejce – 2 ks,
- mléko – ½ sklenice,
- voda – 2 sklenice,
- vanilkový extrakt – 1 lžička,
- jablka – 5 ks,
- cukr – 1 sklenice,
- mouka – 1 sklenice,
- olivový olej – 2 lžíce,
- prášek do pečiva – ½ lžičky.
Na krém:
- mléko – 2 sklenice,
- šlehačka – 100 gramů,
- cukr – 3 lžíce,
- žloutky – 2 ks,
- kukuřičný škrob – 1 lžička,
- vanilkový cukr – 1 balíček.
Pracovní postup
Do hluboké mísy dejte vejce, sklenici cukru, půl sklenice mléka, olej, vodu a prosátou mouku. Vše důkladně promíchejte. Přidejte vanilkový extrakt a prášek do pečiva. Znovu promíchejte. Jablka opláchněte, odstraňte jádřince a oškrábejte slupku. Jablka musí zůstat celá. Dortovou formu vyložte pečicím papírem a rozložte do ní jablka. Potom těsto opatrně nalijte kolem jablek a zajistěte, aby bylo rovnoměrně rozprostřené po celé formě. Vložte dezert do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte 40 minut.
Mezitím si připravte krém. Do hrnce nalijte mléko se šlehačkou a vanilkovým cukrem. Uvařte tuto směs na mírném ohni. Jakmile bude směs teplá, přidejte cukr, žloutky a kukuřičný škrob. Jemně míchejte a vařte na mírném ohni, dokud směs nezhoustne. Až bude koláč upečený, naplňte jablka teplým krémem a nakonec dezert ozdobte podle svého vkusu. Použít můžete hoblinky čokolády, nasekané pistácie nebo mandle. Záleží jen na vás. Dobrou chuť!
Zdroj: ketkes.com