Ačkoliv jsou arašídy považovány za ořechy, není tomu tak. Podzemnice olejná, rostlina, na níž rostou, se řadí do čeledi bobovitých. Jejími plody jsou lusky, samotné arašídy jsou tedy luštěnina. Pocházejí z Brazílie, kde jsou nedílnou součástí tradiční kuchyně. Jsou součástí celé řady sladkých i slaných receptů. Oblíbené jsou i „jen tak“ samotné.
Arašídy obsahují řadu zdravých tuků, vitamínů a minerálů. Vzhledem ke své kalorické hodnotě představují také významný zdroj energie. Pro milovníky těchto drobných plodů jsme připravili čtyři recepty na přípravu arašídových dortů. Jeden tradiční s polevou, dále low-carb, veganský a jeden plněný vhodný na večírky.
Jednoduchý dort s polevou
Tento recept je hotový za pouhou hodinu. Na jeho realizaci není nutné zdlouhavé nakupování – veškeré přísady povětšinou naleznete doma.
Potřebovat budete:
- Hrnek cukru
- 2 hrnky mouky
- Hrnek margarínu
- Hrnek oloupaných, opečených a pomletých arašídů
- ½ hrnku kukuřičného škrobu
- Sníh ze 3 bílků
- Lžíce prášku do pečiva
- ½ hrnku mléka
Poleva:
- Polévkovou lžíci mléka
- Hrnek moučkového cukru
- ½ hrnku oloupaných, opečených a podrcených arašídů
Příprava:
Do mixéru dáme cukr, margarín a žloutky. Mixujeme, dokud nevznikne krémová konzistence. Poté přidáme mouku, mléko, kukuřičný škrob a arašídy. Do jednotné směsi dále vmícháme prášek do pečiva a vyšlehaný sníh z bílků.
Vzniklé těsto vlijeme na plech a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C pečeme zhruba 35 minut. Upečené těsto necháme vychladnout.
Na závěr připravíme polevu. Mléko s cukrem smícháme v jednotnou hmotu. Tou zalijeme vychlazené těsto. Nakonec posypeme drcenými arašídy a necháme zaschnout.
Podáváme jako dezert, dort je vhodný i na snídani.
Nízkosacharidový dort s kakaem
Myslíme i na ty, kteří drží nízkosacharidovou dietu. Nejen pro ně jsme připravili low-carb dort ze zdravých přísad.
Ingredience:
- ½ hrnku mléka (či jeho rostlinné varianty)
- 3 vejce
- 2 lžíce hnědého cukru či sladidla
- 3 lžíce kakaového prášku
- Polévková lžíce droždí
- 2 lžíce opečených, oloupaných a pomletých arašídů
Příprava:
Všechny ingredience kromě droždí a arašídů vložíme do mixéru. Mixujeme, dokud nevznikne hladká hmota. Dále vmícháme (nemixujeme) droždí a těsto vlijeme do vymaštěné a moukou vysypané formy.
Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 30 minut. Po vyjmutí z trouby posypeme vrch arašídy.
Podáváme jako dezert. Vhodný je kupříkladu ke kávě.
Lahodný veganský dort
Patříte-li mezi vegany či omezujete konzumaci živočišných produktů, následující recept je právě pro vás.
Složení:
- 1 a ½ hrnku kokosového (či jiného) mléka
- ½ arašídového másla
- Hrnek cukru (či jeho zdravější alternativy)
- 1 a ¾ hrnku mouky
- Polévková lžíce oleje
- Polévková lžíce octa
- Lžíce prášku do pečiva
- Lžíce jedlé sody
- ¼ čajové lžičky soli
Příprava:
Smícháme mléko a mouku společně s arašídovým máslem, olejem a octem. Přidáme cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a cukr. Vše důkladně promícháme. Dohladka vypracované těsto vložíme do vymazané a moukou vysypané formy. Pečte na 180 °C zhruba 30 minut.
Po vychladnutí posypeme vrch arašídy. Je možné podávat spolu s polevou z čokolády.
Plněný arašídový dort vhodný na večírky
Poslední z receptů je na přípravu nejnáročnější. Ideální je zejména pro různé večírky či narozeninové oslavy.
Ingredience:
- 8 vajec
- ½ hrnku margarínu
- 2 hrnky mouky
- Lžička droždí
- 1 a ½ hrnku cukru
Sirup:
- ½ hrnku cukru
- 1 ½ hrnku vody
- Slupka z jablka
První náplň:
- Plechovka kondenzovaného mléka
- Hrnek opečených, oloupaných arašídů
- ½ lžíce másla
- 2 hrnky cukru
Složky další náplně:
- 200 gramů šlehačky
- Hrnek arašídového másla
Horní poleva:
- Plechovka kondenzovaného mléka
- Hrnek pražených, loupaných arašídů
- Polévková lžíce másla
Příprava těsta:
Margarín rozpustíme a necháme jej vychladnout. Do mixéru přidáme vejce a cukr. Vyšleháme do hladka. Přidáme rozpuštěný a vychladlý margarín a znovu vyšlehejte. Dále vložíme prosetou mouku spolu s droždím. Mixujeme, dokud nevznikne homogenní hmota.
Těsto vložíme do vymaštěné a moukou vysypané formy. Pečeme cca 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Sirup potřebujeme k pro navlhčení vrstev těsta, aby byl dort více poddajný. Všechny přísady povaříme, dokud se cukr nerozpustí. Poté směs odstavíme a necháme vychladnout.
První náplň:
Den předem připravíme pod tlakem plechovku kondenzovaného mléka, aby stihla zchladnout.
Do hrnce vložíme cukr a necháme jej zkaramelizovat. Po zezlátnutí přidáme máslo a arašídy. Povaříme asi 30 sekund. Poté směs přeneseme na pánev, na ní ji opražíme tak, aby vyschla a ztvrdla do křupavosti. Po vychladnutí vrstvu rozdrtíme na drobné kousky. Ty smícháme s kondenzovaným mlékem.
Druhá náplň:
Arašídové máslo smícháme s našlehaným krémem.
Příprava vrchní polevy:
Všechny přísady vložíme do hrnce. Mícháme dokud směs nezačne vřít. Pod dosáhnutí bodu varu odstavíme a necháme vychladnout.
Spojování:
Těsto rozkrájíme vodorovně na tři vrstvy. Spodní vrstvu nejdříve navlhčíme sirupem, poté potřeme první náplní.
Sirupem navlhčíme i vrstvu druhou. Tu dále potřeme druhou náplní. Zakryjeme zbytkem těsta. Navlhčování sirupem opakujeme i na vrstvě poslední. Na její vrch naneseme poslední připravenou polevu. Ozdobíme praženými drcenými arašídy.