Jak na arašídový dort? Vyzkoušejte některý z těchto 4 receptů

Ačkoliv jsou arašídy považovány za ořechy, není tomu tak. Podzemnice olejná, rostlina, na níž rostou, se řadí do čeledi bobovitých. Jejími plody jsou lusky, samotné arašídy jsou tedy luštěnina. Pocházejí z Brazílie, kde jsou nedílnou součástí tradiční kuchyně. Jsou součástí celé řady sladkých i slaných receptů. Oblíbené jsou i „jen tak“ samotné.

Reklama

Arašídy obsahují řadu zdravých tuků, vitamínů a minerálů. Vzhledem ke své kalorické hodnotě představují také významný zdroj energie. Pro milovníky těchto drobných plodů jsme připravili čtyři recepty na přípravu arašídových dortů. Jeden tradiční s polevou, dále low-carb, veganský a jeden plněný vhodný na večírky.

Jednoduchý dort s polevou

Tento recept je hotový za pouhou hodinu. Na jeho realizaci není nutné zdlouhavé nakupování – veškeré přísady povětšinou naleznete doma.

Potřebovat budete:

  • Hrnek cukru
  • 2 hrnky mouky
  • Hrnek margarínu
  • Hrnek oloupaných, opečených a pomletých arašídů
  • ½ hrnku kukuřičného škrobu
  • Sníh ze 3 bílků
  • Lžíce prášku do pečiva
  • ½ hrnku mléka

Poleva:

  • Polévkovou lžíci mléka
  • Hrnek moučkového cukru
  • ½ hrnku oloupaných, opečených a podrcených arašídů

Příprava:

Do mixéru dáme cukr, margarín a žloutky. Mixujeme, dokud nevznikne krémová konzistence. Poté přidáme mouku, mléko, kukuřičný škrob a arašídy. Do jednotné směsi dále vmícháme prášek do pečiva a vyšlehaný sníh z bílků.

Reklama

Vzniklé těsto vlijeme na plech a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C pečeme zhruba 35 minut. Upečené těsto necháme vychladnout.

Na závěr připravíme polevu. Mléko s cukrem smícháme v jednotnou hmotu. Tou zalijeme vychlazené těsto. Nakonec posypeme drcenými arašídy a necháme zaschnout.

Podáváme jako dezert, dort je vhodný i na snídani.

Nízkosacharidový dort s kakaem

Myslíme i na ty, kteří drží nízkosacharidovou dietu. Nejen pro ně jsme připravili low-carb dort ze zdravých přísad.

Ingredience:

  • ½ hrnku mléka (či jeho rostlinné varianty)
  • 3 vejce
  • 2 lžíce hnědého cukru či sladidla
  • 3 lžíce kakaového prášku
  • Polévková lžíce droždí
  • 2 lžíce opečených, oloupaných a pomletých arašídů

Příprava:

Všechny ingredience kromě droždí a arašídů vložíme do mixéru. Mixujeme, dokud nevznikne hladká hmota. Dále vmícháme (nemixujeme) droždí a těsto vlijeme do vymaštěné a moukou vysypané formy.

Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 30 minut. Po vyjmutí z trouby posypeme vrch arašídy.

Podáváme jako dezert. Vhodný je kupříkladu ke kávě.

Lahodný veganský dort

Patříte-li mezi vegany či omezujete konzumaci živočišných produktů, následující recept je právě pro vás.

Složení:

  • 1 a ½ hrnku kokosového (či jiného) mléka
  • ½ arašídového másla
  • Hrnek cukru (či jeho zdravější alternativy)
  • 1 a ¾ hrnku mouky
  • Polévková lžíce oleje
  • Polévková lžíce octa
  • Lžíce prášku do pečiva
  • Lžíce jedlé sody
  • ¼ čajové lžičky soli

Příprava:

Smícháme mléko a mouku společně s arašídovým máslem, olejem a octem. Přidáme cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a cukr. Vše důkladně promícháme. Dohladka vypracované těsto vložíme do vymazané a moukou vysypané formy. Pečte na 180 °C zhruba 30 minut.

Po vychladnutí posypeme vrch arašídy. Je možné podávat spolu s polevou z čokolády.

Plněný arašídový dort vhodný na večírky

Poslední z receptů je na přípravu nejnáročnější. Ideální je zejména pro různé večírky či narozeninové oslavy.

Ingredience:

  • 8 vajec
  • ½ hrnku margarínu
  • 2 hrnky mouky
  • Lžička droždí
  • 1 a ½ hrnku cukru

Sirup:

  • ½ hrnku cukru
  • 1 ½ hrnku vody
  • Slupka z jablka

První náplň:

  • Plechovka kondenzovaného mléka
  • Hrnek opečených, oloupaných arašídů
  • ½ lžíce másla
  • 2 hrnky cukru

Složky další náplně:

  • 200 gramů šlehačky
  • Hrnek arašídového másla

Horní poleva:

  • Plechovka kondenzovaného mléka
  • Hrnek pražených, loupaných arašídů
  • Polévková lžíce másla

Příprava těsta:

Margarín rozpustíme a necháme jej vychladnout. Do mixéru přidáme vejce a cukr. Vyšleháme do hladka. Přidáme rozpuštěný a vychladlý margarín a znovu vyšlehejte. Dále vložíme prosetou mouku spolu s droždím. Mixujeme, dokud nevznikne homogenní hmota.

Těsto vložíme do vymaštěné a moukou vysypané formy. Pečeme cca 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Sirup potřebujeme k pro navlhčení vrstev těsta, aby byl dort více poddajný. Všechny přísady povaříme, dokud se cukr nerozpustí. Poté směs odstavíme a necháme vychladnout.

První náplň:

Den předem připravíme pod tlakem plechovku kondenzovaného mléka, aby stihla zchladnout.

Do hrnce vložíme cukr a necháme jej zkaramelizovat. Po zezlátnutí přidáme máslo a arašídy. Povaříme asi 30 sekund. Poté směs přeneseme na pánev, na ní ji opražíme tak, aby vyschla a ztvrdla do křupavosti. Po vychladnutí vrstvu rozdrtíme na drobné kousky. Ty smícháme s kondenzovaným mlékem.

Druhá náplň:

Arašídové máslo smícháme s našlehaným krémem.

Příprava vrchní polevy:

Všechny přísady vložíme do hrnce. Mícháme dokud směs nezačne vřít. Pod dosáhnutí bodu varu odstavíme a necháme vychladnout.

Spojování:

Těsto rozkrájíme vodorovně na tři vrstvy. Spodní vrstvu nejdříve navlhčíme sirupem, poté potřeme první náplní.

Sirupem navlhčíme i vrstvu druhou. Tu dále potřeme druhou náplní. Zakryjeme zbytkem těsta. Navlhčování sirupem opakujeme i na vrstvě poslední. Na její vrch naneseme poslední připravenou polevu. Ozdobíme praženými drcenými arašídy.

Reklama