Ačkoliv jsou arašídy považovány za ořechy, není tomu tak. Podzemnice olejná, rostlina, na níž rostou, se řadí do čeledi bobovitých. Jejími plody jsou lusky, samotné arašídy jsou tedy luštěnina. Pocházejí z Brazílie, kde jsou nedílnou součástí tradiční kuchyně. Jsou součástí celé řady sladkých i slaných receptů. Oblíbené jsou i „jen tak“ samotné.

Arašídy obsahují řadu zdravých tuků, vitamínů a minerálů. Vzhledem ke své kalorické hodnotě představují také významný zdroj energie. Pro milovníky těchto drobných plodů jsme připravili čtyři recepty na přípravu arašídových dortů. Jeden tradiční s polevou, dále low-carb, veganský a jeden plněný vhodný na večírky.

Jednoduchý dort s polevou

Tento recept je hotový za pouhou hodinu. Na jeho realizaci není nutné zdlouhavé nakupování – veškeré přísady povětšinou naleznete doma.

Potřebovat budete:

  • Hrnek cukru
  • 2 hrnky mouky
  • Hrnek margarínu
  • Hrnek oloupaných, opečených a pomletých arašídů
  • ½ hrnku kukuřičného škrobu
  • Sníh ze 3 bílků
  • Lžíce prášku do pečiva
  • ½ hrnku mléka

Poleva:

  • Polévkovou lžíci mléka
  • Hrnek moučkového cukru
  • ½ hrnku oloupaných, opečených a podrcených arašídů

Příprava:

Do mixéru dáme cukr, margarín a žloutky. Mixujeme, dokud nevznikne krémová konzistence. Poté přidáme mouku, mléko, kukuřičný škrob a arašídy. Do jednotné směsi dále vmícháme prášek do pečiva a vyšlehaný sníh z bílků.

Vzniklé těsto vlijeme na plech a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C pečeme zhruba 35 minut. Upečené těsto necháme vychladnout.

Na závěr připravíme polevu. Mléko s cukrem smícháme v jednotnou hmotu. Tou zalijeme vychlazené těsto. Nakonec posypeme drcenými arašídy a necháme zaschnout.

Podáváme jako dezert, dort je vhodný i na snídani.

Nízkosacharidový dort s kakaem

Myslíme i na ty, kteří drží nízkosacharidovou dietu. Nejen pro ně jsme připravili low-carb dort ze zdravých přísad.

Ingredience:

  • ½ hrnku mléka (či jeho rostlinné varianty)
  • 3 vejce
  • 2 lžíce hnědého cukru či sladidla
  • 3 lžíce kakaového prášku
  • Polévková lžíce droždí
  • 2 lžíce opečených, oloupaných a pomletých arašídů

Příprava:

Všechny ingredience kromě droždí a arašídů vložíme do mixéru. Mixujeme, dokud nevznikne hladká hmota. Dále vmícháme (nemixujeme) droždí a těsto vlijeme do vymaštěné a moukou vysypané formy.

Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 30 minut. Po vyjmutí z trouby posypeme vrch arašídy.

Podáváme jako dezert. Vhodný je kupříkladu ke kávě.

Lahodný veganský dort

Patříte-li mezi vegany či omezujete konzumaci živočišných produktů, následující recept je právě pro vás.

Složení:

  • 1 a ½ hrnku kokosového (či jiného) mléka
  • ½ arašídového másla
  • Hrnek cukru (či jeho zdravější alternativy)
  • 1 a ¾ hrnku mouky
  • Polévková lžíce oleje
  • Polévková lžíce octa
  • Lžíce prášku do pečiva
  • Lžíce jedlé sody
  • ¼ čajové lžičky soli

Příprava:

Smícháme mléko a mouku společně s arašídovým máslem, olejem a octem. Přidáme cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a cukr. Vše důkladně promícháme. Dohladka vypracované těsto vložíme do vymazané a moukou vysypané formy. Pečte na 180 °C zhruba 30 minut.

Po vychladnutí posypeme vrch arašídy. Je možné podávat spolu s polevou z čokolády.

Plněný arašídový dort vhodný na večírky

Poslední z receptů je na přípravu nejnáročnější. Ideální je zejména pro různé večírky či narozeninové oslavy.

Ingredience:

  • 8 vajec
  • ½ hrnku margarínu
  • 2 hrnky mouky
  • Lžička droždí
  • 1 a ½ hrnku cukru

Sirup:

  • ½ hrnku cukru
  • 1 ½ hrnku vody
  • Slupka z jablka

První náplň:

  • Plechovka kondenzovaného mléka
  • Hrnek opečených, oloupaných arašídů
  • ½ lžíce másla
  • 2 hrnky cukru

Složky další náplně:

  • 200 gramů šlehačky
  • Hrnek arašídového másla

Horní poleva:

  • Plechovka kondenzovaného mléka
  • Hrnek pražených, loupaných arašídů
  • Polévková lžíce másla

Příprava těsta:

Margarín rozpustíme a necháme jej vychladnout. Do mixéru přidáme vejce a cukr. Vyšleháme do hladka. Přidáme rozpuštěný a vychladlý margarín a znovu vyšlehejte. Dále vložíme prosetou mouku spolu s droždím. Mixujeme, dokud nevznikne homogenní hmota.

Těsto vložíme do vymaštěné a moukou vysypané formy. Pečeme cca 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Sirup potřebujeme k pro navlhčení vrstev těsta, aby byl dort více poddajný. Všechny přísady povaříme, dokud se cukr nerozpustí. Poté směs odstavíme a necháme vychladnout.

První náplň:

Den předem připravíme pod tlakem plechovku kondenzovaného mléka, aby stihla zchladnout.

Do hrnce vložíme cukr a necháme jej zkaramelizovat. Po zezlátnutí přidáme máslo a arašídy. Povaříme asi 30 sekund. Poté směs přeneseme na pánev, na ní ji opražíme tak, aby vyschla a ztvrdla do křupavosti. Po vychladnutí vrstvu rozdrtíme na drobné kousky. Ty smícháme s kondenzovaným mlékem.

Druhá náplň:

Arašídové máslo smícháme s našlehaným krémem.

Příprava vrchní polevy:

Všechny přísady vložíme do hrnce. Mícháme dokud směs nezačne vřít. Pod dosáhnutí bodu varu odstavíme a necháme vychladnout.

Spojování:

Těsto rozkrájíme vodorovně na tři vrstvy. Spodní vrstvu nejdříve navlhčíme sirupem, poté potřeme první náplní.

Sirupem navlhčíme i vrstvu druhou. Tu dále potřeme druhou náplní. Zakryjeme zbytkem těsta. Navlhčování sirupem opakujeme i na vrstvě poslední. Na její vrch naneseme poslední připravenou polevu. Ozdobíme praženými drcenými arašídy.

Sdílejte článek