Jak si doma připravit tradiční slovenské strapačky?

Slovenská kuchyně se od té české hodně liší. Někdy se máme chuť na jídla od našich sousedů. Dobrou zprávou je, že pro strapačky nemusíte jezdit až na Slovensko. Můžete si je udělat v pohodlí vlastní kuchyně. Jde o bramborové těsto, které je doplněné o slaninu, zakysanou smetanu a tvaroh. Jak tento úžasný a vynikající pokrm připravit? Poradíme vám.

Co budete potřebovat?

Velkou výhodou tohoto receptu je fakt, že je levný. Nepotřebujete na to mnoho ingrediencí a pochutná si celá rodina. Na výrobu klasických strapaček potřebujete 1 kilogram brambor, 3 vejce, sůl, 20 dkg uzené slaniny, 2 dl zakysané smetany, 25 dkg ovčího tvarohu a mouku podle potřeby. Nic jiného na výrobu potřebovat nebudete. Navíc výroba je úžasně jednoduchá.

Pracovní postup

Brambory nastrouhejte a přidejte tolik mouky, kolik budete potřebovat. Přidejte tři vejce a sůl podle vlastní chuti. Těsto musí být dostatečně husté, abyste ho mohli přecedit přes síto na halušky. Přes síto naporcujte těsto do vroucí osolené vody a počkejte, dokud nevyplave na povrch. Díky tomu poznáte, že je těsto hotové. Mělo by to trvat jen pár minut.

Čtěte také: Ten nejjednodušší recept na čokoládovou polevu je tady

Mezitím do pánve dejte trochu oleje nebo sádla a osmahněte na kostičky nakrájenou slaninu. Uvařené bramborové těsto vložte do vhodné mísy, přidejte ovčí tvaroh, slaninu a trochu zakysané smetany. Jestli nemůžete najít v obchodě ovčí tvaroh, můžete klidně použít slaný smetanový sýr. Obojí má hodně podobnou chuť i strukturu a smetanový sýr najdete v každých větších potravinách.

https://ketkes.com/

Další slovenské speciality, které stojí za ochutnání

Chcete si pochutnat také na dalších dobrotách od našich sousedů? Vyzkoušejte jednu z typických polévek, např. kapustnica, houbová na kyselo nebo demikát. Z hlavních jídel jsou známé hlavně halušky, pirohy, chľustačky, fučka, houby na smetaně nebo huspenina. A z dezertů naši bratři milují štrúdl, ořechovník, kočičí oči, makovník nebo bratislavské rožky.

Zdroj: ketkes.com