Jak si doma připravit voňavou a lahodnou klobásu?

Domácí produkty budou vždy zdravější a chutnější než kupované. Nezáleží na tom, o jaký pokrm se jedná. Připravit si doma můžete také klobásu, která bude chutnat naprosto dokonale. Přidáte si do ní vlastní oblíbené koření, ale nejlépe bude chutnat s česnekem a pepřem. Aroma této klobásy okouzlí každého milovníka masa a můžete si ji udělat ve vlastní kuchyni. Jak?

Co budete potřebovat?

K výrobě domácí klobásy potřebujete jen pár základních surovin. Připravte si 1 kilogram čistého vepřového nebo kombinace vepřového a hovězího masa, 100 gramů slaniny, plátek sádla nebo slaniny, 22 gramů soli, 1 lžičku mletého černého pepře, ½ lžičky muškátového oříšku (volitelné), 1 hlavu česneku a 80 ml vody.

Pracovní postup

V první řadě oddělte asi 700 gramů masa a nakrájejte ho na kostky. Ostatních 300 gramů masa namelte mlýnkem na maso. Slaninu nakrájejte na kostičky. Mohou být menší nebo větší, jak se vám to podaří. Nakrájené maso smíchejte s mletým masem, sádlem, solí, pepřem, muškátovým oříškem, vodou a prolisovaným česnekem. Promíchejte rukama nebo mixérem s tzv. hákem.

Čtěte také: Pečená kachna se hodí na každý sváteční stůl

https://smakdnia.pl/

Vložte na půl hodiny do lednice. Připravte si vepřové nebo jehněčí střívko, které prodávají v obchodě. Namočte ho na 30-40 minut a důkladně opláchněte. Opatrně naplňte střevo připraveným masem. Nikdy neplňte střevo příliš těsně, jinak vám při vaření praskne. Nezapomeňte vytvořit jednotlivé klobásy pomocí bavlněné nitě. Každých 4-5 cm propíchněte hotovou klobásu jehlou nebo párátkem.

Jak správně uvařit klobásu?

Klobásy vložte do dostatečně velkého hrnce a nalijte asi 10-15 cm vody. Přiveďte k varu. Potom opatrně vložte do vroucí vody hotovou klobásu a vařte po dobu 5-10 minut.

https://smakdnia.pl/

Po uvaření ji vyjměte, osušte a nechte vychladnout. Troubu rozehřejte na 220-240 stupňů. Klobásu položte na plech vyložený pečicím papírem. Snižte teplotu na 180-200 stupňů a pečte za obracení každých 10-15 minut, dokud nebude klobása hnědá.

https://smakdnia.pl/

Zdroj: smakdnia.pl