Jak si naložit okurky bez velkého vaření?

Přes léto mnoho z nás myslí hlavně na grilování a alkohol. Dáváme si spoustu pečeného nebo grilovaného masa, klobásy nebo párky. Už ale zapomínáme na pravidelnou dávku zeleniny a ovoce. Právě proto se hodí nakládané okurky, které si můžete dopřát po celý rok, pokud na jejich zavaření jdete správně. Dnes už si můžete dokonce vybrat způsoby, jak je budete nakládat, a nebudete je muset ani vařit.

Okurky můžete sbírat po celé léto

Naložené okurky jsou velmi oblíbeným doplňkem nejen k sekané s bramborem. Jejich sezona začíná v červnu, ale k dostání jsou v obchodech po celý rok. Nestojí mnoho peněz, ale mnohem lepší bude si je vypěstovat, protože budete mít jistotu, že nebudou plné chemie a dalších látek, které mohou škodit našemu zdraví. Navíc vydrží dlouhé měsíce v chladu a temnu, takže si můžete vychutnat opravdu kdykoliv.

Okurky si můžete koupit v supermarketech nebo od lokálních prodejců. Myslete také na to, abyste kupovali okurky, které nejsou postříkané pesticidy a dalšími látkami. Najít můžete okurky, které jsou jen položené v bedně, ale také ty, které budou zabalené ve folii. Záleží pak jen na vás, jakou si vyberete. Pravdou ale je, že pokaždé byste okurku měli umýt, takže je jedno, jestli bude zabalená nebo ne. Navíc, mnoho lidí okurky ještě loupe, a slupku vyhazuje nebo z ní udělají hnojivo.

Čtěte také: Úžasný salát s červenou řepou připravíte během chvilky

Jak skladovat okurky, aby vydržely delší dobu?

Dříve si lidé mysleli, že pokud budou mít okurky v alobalu, vydrží déle čerstvé. Není to ale pravda, protože obal podporuje především tvorbu plísní. Jestliže najdete okurky pouze v obale, odstraňte ho co nejdříve. Dejte si také pozor, aby okurky neuschnuly. Nejlepší bude skladovat je v síťce, a dát je tmavé a chladné místo. Můžete je zabalit do papíru, protože pak budou delší dobu křupavé a více si na nich pochutnáte.

Okurky si můžete velmi jednoduše zavařit. Nejlepším způsobem je naložit je do octa, a můžete je mít připravené na celé léto. Můžete k nim přidat i jiné koření, a budou tak pro každého tím nejlepším doplňkem. S naloženými okurkami budete mít jistotu, že jste k nim přidali pouze suroviny, které vám chutnají a jsou bez chemie.

Jak okurky správně zakonzervovat?

Jestli chcete mít okurky správně naložené, můžete si vybrat hned několik postupů. Nakládané okurky ale můžete mít hotové raz dva, pokud využijete způsob, který je jednoduchý. Okurky zůstanou syrové a pouze se zalijí vařícím vývarem nebo lákem. Okurky pak můžete doplnit mnoha kořeními, podle své vlastní chuti. Chilli zázvorové okurky nebo koprové okurky patří mezi velmi oblíbené. Chutě se budou lišit podle každého z nás, takže variant je neskutečně mnoho. Navíc si octový nálev vyrobíte velmi rychle a snadno.

Poměr octa a vody je 1:1, ale bude záležet na tom, kolik kyselin bude ocet obsahovat. Většinou je to kolem 5 %. Zbývající suroviny a jejich množství můžete volit podle sebe. Budete potřebovat spoustu koření podle vaší chuti. Nálev by ale měl být kyselý a hlavně pikantní, ale potřeba bude také cukr. Zkuste kombinaci bílého vinného octa, balzamika nebo ovocného octa. Jestliže je vývar až příliš kyselý, přidejte vodu. Neměli byste kupovat již hotové produkty na nakládání, protože je to velmi snadné a navíc tím můžete ušetřit peníze.

https://dieseekocht.com/

Jak si připravit dokonalý nálev na okurky?

Jestliže si chcete okurky naložit, poradíme, jak na to. Na čtyři sklenice si budete muset připravit:

  • 2 okurky
  • 300 ml dobrého octa
  • 300-400 ml vody
  • 4-8 lžic cukru (podle vaší chuti)
  • 2 lžičky soli
  • 2 cibule nebo šalotky
  • Zrnka černého pepře

Pak si můžete vybrat, jaké okurky chcete nakonec získat. Koření můžete libovolně mezi sebou kombinovat. Na klasické okurky použijte hořčičné semínko, bobkový list, hřebíček, nové koření a bobule jalovce. Pokud chcete medové okurky, použijte hořčičné semínko, chilli a také med. Toužíte po asijských okurkách? Dejte do nálevu česnek, semínko koriandru, zázvor, kurkumu a také chilli, kterého budete potřebovat velké množství. Na bylinkové okurky si můžete připravit směs bylinek, a k tomu použijte také spoustu kopru.

Jak postupovat krok za krokem při nakládání okurek?

Sklenice, které budete používat, budete muset nejdříve sterilizovat. Můžete k tomu použít různé prostředky. Sklenice si můžete nechat buď po nějakém džemu nebo marmeládě, nebo si je koupit společně s víčky. Vypláchnuté sklenice dejte do hrnce naplněného vodou, přikryjte a vařte v páře asi 15 minut. Poté nechte okapat na utěrce a takto připravené je pak můžete naplňovat okurkami.

https://dieseekocht.com/

Připravte si také nálev. Cibuli nakrájejte na tenké plátky nebo kostičky. Přidejte oblíbené koření, chilli a zázvor se přidávají pouze v případě, že už máte jiné varianty naložené.

https://dieseekocht.com/

Okurky pak oloupejte a nakrájejte na plátky nebo delší tyčinky. Můžete semínka vyškrábat lžíci, ale pokud vám nevadí, byla by to škoda.

https://dieseekocht.com/

Okurky pak opatrně zatlačte do sklenice, dolijte nálevem, dokud nebudou potopené.

https://dieseekocht.com/

Zkontrolujte okraje sklenic a víčko přidělejte opravdu pevně.

https://dieseekocht.com/

Na chvilku pak sklenice otočte dnem vzhůru a až sklenice vychladnou, máte hotovo.

https://dieseekocht.com/

Podle velikosti sklenice budete muset okurky nakrájet. Okurky budou nejdříve ve sklenicích hodně nacpané, ale po několika dnech se malinko zmenší a koření se usadí na dně. Budete muset několikrát sklenicemi zaklepat, aby se koření zase promíchalo. Okurky jsou tak dostatečně konzervované a připravené ke konzumaci.

https://dieseekocht.com/

Čerstvé okurky, které vám zbyly, můžete použít jako pleťovou masku po náročném a horkém dni. Zbavíte se nejen otoků pod očima, ale pokožka bude skvěle hydratovaná.

Zdroj: dieseekocht.com