Jak si udělat kvalitní domácí kečup?

Určitě každý znáte kečup, který koupíte v obchodě. Věděli jste ale, že si snadno můžete udělat vlastní, z domácích surovin, bez konzervantů a hlavně za pár korun? Jestli ne, ukážeme vám, jak postupovat. Domácí kečup je vynikající hlavně z důvodu, že v něm nejsou žádné chemické látky a opravdu cítíte chuť rajčat.

Jak vyrobit vlastní kečup?

Kečup je oblíbená omáčka hlavně u dětí, pro které ale není vhodná právě z důvodu obsahu látek, které tělo zatěžují a navíc mu nedodají žádné živiny. Na výrobu domácího kečupu sice budete potřebovat větší množství zeleniny, rozhodně se ale vyplatí si ho alespoň vyzkoušet. Určitě už pak kupovaný nebudete nikdy chtít. Připravte si:

  • 4 kg rajčat
  • 4 kg cibule
  • 1 kg jablek
  • 2 hrnku soli
  • 1 hrnku cukru
  • 0,5 hrnku octa
  • Lžičku červené papriky
  • Špetku skořice

Cibuli a jablko nejdříve umyjte a následně oloupejte. Rajčata umyjte také a nakrájejte veškerou zeleninu a jablka na čtvrtiny, aby se vám dobře mixovaly. Dejte do hrnce se silným dnem a následně vařte asi dvě hodiny. Nepřikrývejte pokličkou.

Čtěte také: S tímto trikem si bujón už nikdy nekoupíte!

Na přípravu můžete použít mlýnek na maso

Uvařenou zeleninu nechte vychladnout a můžete propasírovat mlýnkem na maso. Použít ale můžete také mixér a následně sítko – mlýnek ale bude jednodušší varianta. Do směsi pak přidejte cukr, sůl, ocet a červenou papriku se skořicí. Skořici nemusíte dávat vůbec, jednejte podle vlastní chuti. Promíchejte a dejte na plotnu vařit. Vařte asi 15-20 minut, kečup přelijte do sterilizovaných nádob a zavíčkujte.

Kečupu budete mít zásoby na celou zimu. Můžete ho použít hlavně k masu nebo hranolkám, které si doma můžete také snadno udělat. Spoustu lidí ho používá například na langoše nebo jako základ do rajské omáčky. Ve sklepě nebo chladné místnosti vydrží i několika měsíců, ale pokud jeden rozděláte, spotřebujte ho co nejdříve.

Zdroj: irecept.cz