Jak správně uvařit hrachovou polévku s dokonalou chutí?

Hrachová polévka se může zdát jako něco podřadného. Ve skutečnosti ale hrách obsahuje třikrát více vitamínů B než celozrnné pečivo. Je velmi zdravý a může do našeho těla přinést mnoho dobrého. Hrách je nejlepší náhradou masa, a proto by na něj neměli zapomínat hlavně lidé, kteří maso nejí. Je bohatý na rostlinné bílkoviny, které se podobají živočišným bílkovinám. Polévka je nejjednodušším způsobem, jak si užít všech výhod hrachu. Jak na to?

https://sovkusom.ru/

Lahodná hrachová polévka

Vaření hrachové polévky nemusí zabrat půl dne a přitom bude výsledek velmi chutný. Když se budete držet tří jednoduchých pravidel, získáte vynikající polévku, kterou si vychutná celá rodina. Navíc z hrachu získáte maximum vitamínů a minerálů, které posílí vaše zdraví. V první řadě vždy použijte suchý hrách rozdělený na polovinu. Celý se nebude důkladně vařit. Nepoužívejte loupaný hrách, protože nezískáte požadovanou konzistenci a usadí se vám na dně hrnce.

https://sovkusom.ru/

Dalším pravidlem je 6-8 hodin před vařením zalít hrách vroucí vodou. Většina lidí používá studenou vodu, ale tímto způsobem nedosáhnete dokonalého nabobtnání. Díky vysoké teploty vody začne hrách okamžitě nabývat na objemu. Po namočení vodu slijte a hrách propláchněte.

Čtěte také: Kašel? Než předražené kapky z lékárny, raději vyzkoušejte domácí kakaový zázrak!

https://sovkusom.ru/

Posledním pravidlem a zároveň trikem je přidání 1 lžičky jedlé sody (na 3 litry vody) k hrachu. Tento trik můžete použít při vaření fazolí. Soda neovlivní chuť a pomůže luštěniny změkčit.

https://sovkusom.ru/

Hrachová polévka s klobásami

Na tento recept potřebujete 300 gramů loveckých klobás, 200 gramů suchého hrachu, 1 cibule, 1 mrkev, 5-6 malých brambor, 2 bobkové listy, 1 lžičky jedlé sody, 1 ½ polévkové lžíce slunečnicového oleje, 4-5 stroužků česneku, sůl a pepř podle chuti. Použít můžete i další koření, na které jste u hrachu zvyklí, ale tato kombinace bude chutnat skvěle. Spolehněte se na tento recept a získáte vynikající polévku, kterou si zamiluje celá rodina.

https://sovkusom.ru/

Způsob přípravy

Namočený hrách propláchněte, zalijte novou vodou tak, aby přesahovala o 3 prsty. Po uvaření přidejte jedlou sodu, promíchejte a vařte na mírném ohni asi hodinu.

https://sovkusom.ru/

Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Mrkev očistěte a nastrouhejte na struhadle s velkými otvory. Zeleninu včetně brambor orestujte na slunečnicovém oleji a poté přidejte do polévky. Polévku nyní vařte po dobu 30 minut.

Ke konci vaření přidejte do polévky nakrájenou loveckou klobásu (nebo uzené maso), nasekaný česnek, bobkové listy, sůl a pepř podle chuti. Polévku vařte dalších 10 minut. Poté vypněte oheň, vyndejte bobkové listy a polévku nechte takto 15 minut stát. Před podáváním ji můžete dochutit nasekaným koprem nebo upečenými krutony.

https://sovkusom.ru/

Zajímavé varianty hrachové polévky

Hrachová polévka je jedním z pokrmů, se kterými můžete trochu experimentovat. Připravit můžete polévku se dvěma druhy hrachu. Kromě suchého loupaného hrachu přidejte na konci vaření také šálek čerstvého nebo mraženého zeleného hrášku. Získáte úžasnou vůni a sladkou chuť.

Další možností je hrachová polévka s kuřecím masem. Místo uzeného masa nebo klobásy tam jednoduše přidejte vařené kuřecí plátky nebo kostky.

https://sovkusom.ru/

Máte rádi houby? Přidejte si je do hrachové polévky. Získáte díky tomu vegetariánskou verzi plnou vitamínů, minerálů a bílkovin. Postupujte jako v základním receptu a místo masa jednoduše přidejte nakrájené houby podle svého výběru.

Polévku můžete obohatit také olivami a rajčaty. Přidejte je do polévky na posledních 5 minut před podáváním.

Hrachová polévka s kuřecím vývarem a kari chutná úžasně. Hrášek zalijte kuřecím vývarem a místo klobásy přidejte půl lžíce kari, špetku papriky a zázvoru. Tato indická verze klasické hrachové polévky vás velmi příjemně překvapí!

https://sovkusom.ru/

Zdroj: sovkusom.ru