Jak udělat perfektní vývar?

Existuje nespočet možností, jak vývar uvařit. Recepty se různí podle toho, kdo je vaří, každá rodina bude mít jiné triky, jak ho dochutit, aby byl jiný než ostatní a samozřejmě lepší. Může se udělat z kuřecího, hovězího nebo jiného masa. V našim končinách je nerozšířenější hovězí a kuřecí polévka.

Kvalitní vývar ucítíte již ve dveřích

Vývar vás dostane do nostalgické nálady. Vývary byly součástí velkých rodinných shromáždění a nedělních obědů. Jsou nepostradatelným doplňkem každé domácnosti nejen v České republice, ale i jinde na světě. Kvalitním vývarem pomůžete tělu v boji proti nachlazení, pomůže také proti kocovině. Dobrá kuřecí polévka bude pro každého znamenat něco jiného. Někdo přidává spoustu koření, jiný ho omezuje a konzumuje jen čistý vývar pouze z masa a zeleniny.

Tajemství dobrého vývaru je v kvalitním mase. Ti nejlepší kuchaři připravují vývar z nejlepších kousků masa, které dodá polévce tu správnou barvu a chuť. Každý profesionální kuchař připravuje vývar srdcem i duší. Jako základ používají kuřecí hřbety nebo vepřové karé, přidají kvalitní zeleninu, a dochucují pouze kmínem a muškátovým oříškem.

Čtěte také: Recept na báječný rýžový nákyp, který vám připomene dětství

Nejlepší je vařit maso samostatně, abyste mohli snadněji sebrat pěnu

Poté můžete přidat další přísady – zeleninu, sůl, pepř, česnek. Nemusíte ale koření používat, pokud budete mít kvalitní maso. Polévka vyžaduje spoustu času, vařit se musí na nejmenší plamen třeba několik hodin. Odstraňování pěny je důležitá část vaření. Umyté maso se vloží do studené vody, pomalu se vaří a pěna se odstraní pomocí malého sítka. Vaří se ve vodě horké mezi 90 a 100 stupni, díky tomu se chutě spojí.

Jiní kuchaři mají odlišný postup, ale ve finále je polévka stejně chutná. Do hrnce někdo dává jen kuřecí prsa, která nemají žádné kosti. Na závěr se může hodit celý brambor, který polévku zahustí a dodá ji chuť. Jiní ji dělá z mixu kuřecího a hovězího masa, přidají do ní domácí nudle nebo játrové knedlíčky. Ty si můžete koupit již hotové nebo si je udělat doma, stejně jako nudle.

Dnes se již také prodávají hotové zeleninové směsi právě na vývar. Nemusíte hledat jednotlivou zeleninu zvlášť, ale zakoupíte celé balení zeleniny, která je na vývar potřeba. Poté stačí koupit kvalitní kousky masa a zeleniny nejlépe z farmářských trhů. Vývar je potřeba táhnout několik hodin, čím déle se vaří, tím bude chutnější.