Jak uhasit žízeň v největších vedrech? Sáhněte po doma připravené ovocné šťávě, která je maximálně osvěžující!

Jak uhasit žízeň v letních vedrech? Jaký nápoj doplní tělu vitamíny, a přitom skvěle chutná? Bezesporu přímo magickým letním nápojem je vitamínová šťáva z pomerančů, která se snadno připravuje. Osvěží a pomůže načerpat síly v horkém počasí, k tomu na přípravu šťávy není potřeba příliš ingrediencí a je rychle hotová. Z jedné dávky lze nadto připravit takřka deset litrů lahodného moku, ale věřte, že to nebude stačit. Zmizí hned po naplnění lahví!

Ingredience

Co budete na přípravu osvěžující pomerančové šťávy potřebovat? Kromě vysterilizovaných uzavíratelných skleněných lahví si dále nachystejte:

  • pomeranče – 4 ks
  • voda
  • cukr (příp. med) – 500 g
  • kyselina citronová – 3,5 g
  • mrkev (volitelně)
  • citrón
https://www.babcineprzepisy.pl/

Způsob přípravy

Při přípravě pomerančové šťávy je možné volit ze dvou variant, přičemž je možné použít pomeranče se slupkou nebo bez slupky. Vybrat si můžete s ohledem na původ ovoce. Bio pomeranče je možné použít včetně slupky, u běžně dostupných plodů je pak vhodnější slupky oloupat.

Čtěte také: Nakládaná rajčata s cibulí v marinádě jako skvělá příloha

Pomeranče nakrájejte na kousky. Mrkev omyjte a oloupejte a nakrájejte na plátky. Vše vložte do velkého hrnce, zalijte 1,5 litrem vody a zasypejte kyselinou citronovou. Hrnec dejte odležet na 48 hodin do chladu a temna, aby se účinné látky mohly louhovat a šťáva získala správnou konzistenci.

Následně se může pokračovat vařením, hrnec dejte na sporák a vařte po dobu 20 minut. Mezitím nalijte do druhého hrnce 8 litrů vody, přisypejte cukr a svařte, poté obě směsi smíchejte. Zamíchejte a nechte zchladnout, poté přelijte přes sítko do čistých skleněných lahví a zazátkujte.

Namísto pomerančů se mohou používat i jiné citrusové plody včetně citronů, grapefruitů nebo mandarinek. Vždy je však nutné upravit množství cukru v souvislosti s kyselostí daného druhu. Podle chuti se nápoj může ještě ředit vodou, doplnit o led neb vylepšit čerstvým ovocem.

Zdroj: babcineprzepisy.pl